КАК ДА НАДНИКНЕМ В БЪДЕЩЕТО С ГАДАТЕЛСКИТЕ КАРТИ ТАРО

(Карти Таро - колодите на А. Кроули и А. Е. Уейт)

 

Легендата е повече от романтична...

Твърди се, че от потъващата Атлантида се спасил само един човек и той бил от най-ерудираните. Мъдрецът успял, преодолявайки неимоверните трудности, с които се сблъсква всеки корабокрушенец, да се добере до Египет. Тук той решил да разкрие на жреците цялото древно познание на потъналия континент.

Те останали поразени от неговите познания и решили по някакъв начин да ги закодират, за да не бъдат те опорочени и окаляни от плебеи и варвари.

Според преданието с тази сложна задача се заел най-вещият от тях легендарният Хермес Трисмегистус, смятан и до днес за един от най-големите окултисти за всички времена.

За всеки раздел от знанието Хермес създал специфично изображение, което гравирал на отделен златен лист. В крайна сметка жрецът успял да приюти древното познание върху 78 златни листа, наречени по-късно Изумрудената книга.

Съхранявали я в главния храм, охраняван денонощно от многобройна стража. С течение на времето започнали да правят секретни преписи от нея. Така именно възникнали 78-те карти Таро. Те били придружавани от съответните пояснения към тях. Окултистът Геблен смята дори, че към Изумрудената книга е съществувала друга, която представлява нещо като ключ към нея. Това според него е небезизвестното произведение Книгата на Тот. Аз съм склонен да се съглася с Геблен, защото съм запознат с Книгата на Тот и може би един ден ще я направя достояние на българската културна общественост.

Един от пионерите на психоанализата, швейцарският психиатър Карл Густав Юнг смята, че легендите около Изумрудената книга са създадени от френски и английски езотерични общества в края на миналия век. Тези схващания не попречили на Юнг да използува картите Таро в своята практика. С тяхна помощ той изучавал непроучените кътчета на човешката душа или както Юнг ги нарича, неосъзнатите архетипове.

Съществуват документи, които ни дават по-реална представа за произхода и разпространението на тези загадъчни карти. Хронистът Ковелуцо ги описва още през 1379 година. Великият Карл IV забранил с декрет всички хазартни игри. Картите Таро обаче не се споменавали в този декрет. Нещо повече, в архива на Френската национална библиотека се намират 17 оцелели карти от една колода, принадлежала на същия Карл IV и рисувана лично от него.

Освен това е известно, че през XV век карти Таро били сътворявани за италиански и френски благородници.

В библиотеката на Пиърпонт Морган в Ню Йорк могат да се видят 35 карти от една колода, създадена през 1484 година. Тези карти принадлежали на кардинал Асканио Сфорца (1445 1505).

Няколко думи и за самите карти.

Колодата се състои от 78 карти. Различаваме т. нар. големи аркани 22 на брой, както и малки аркани, чийто брой възлиза на 56. Големите аркани, наричани още емблематични или козове, съдържат 21 номерирани карти (от I до XXI) и една без номер нулата, позната под наименованието Шут. Впрочем думата аркан произхожда от латински и означава тайнство.

56-те малки аркани включват четири основни символа или както ги наричат днес цвята. Това са: мечове (днешните пики), жезли (спатии), бокали (купи) и монети (каро). Всеки символ съдържа 14 карти, които до голяма степен наподобяват съвременните.

За Таро е писано много. Книга на тази тема е написал и прочутият Папюс (псевдоним на Жерар Анкос), който се счита за най-големия окултист на миналия век. Той бил придворен ясновидец на Николай II. От руския царски двор бил прокуден чрез интриги и инсинуации от небезизвестния Распутин, който след това заел неговото място. Папюс ни е завещал книгата си Марсилското Таро на циганите, която издал през 1889 година.

Известният английски окултист Артър Едуард Уейт създава не само своя собствена колода, но и написва пояснителен текст към нея, известен като Картинен ключ към Таро (1910).

Цяла книга на тази тема написва и възпяваният от Съмърсет Моъм и Бийтълс мистик и окултист Алистър Кроули.

В наши дни съществуват какви ли не разновидности на класическите карти Таро кабалистично Таро, езотерично Таро, Таро на вещиците, Марокански кралски фес, Таро на свещената роза, нордическо Таро, пражко Таро, астрологично Таро и т.н.

Картите Таро с основание се смятат за предшественици на съвременните карти за игра, но за разлика от тях Таро се използуват единствено и само за гадателство и предсказания. Изображението на всяка карта има символично значение.

Малките аркани са изцяло подчинени на четирите основни елемента. При гадаене с Таро могат да бъдат разтълкувани основни моменти от живота на човека. Картите могат да се подреждат и тълкуват като отделни етапи в развитието на личността. Съществуват различни системи за разбъркване, сечене и подреждане на картите. За най-ефикасните от тях ще стане дума в последната глава на този трактат. Важно е обаче винаги едно възможността да се надникне в бъдещето или да се намери отговор на даден въпрос.

Още сега ми се иска да се спра на няколко възможности на картите Таро, макар че, както отбелязах по-горе, детайлираното боравене и гадаене с Таро ще бъде разяснено в последната глава.

Един от най-лесните, но и най-несигурни методи е подреждането на картите в група от седем под формата на голямо римско V. При многото възможни комбинации едва ли трябва да смятаме окончателното подреждане за случайно. Гадателите говорят дори за намесата на една по-висша сила, присъща само на гадателските карти Таро. Други смятат, че голяма роля играе нашето подсъзнание, което разполага с далеч по-големи възможности от съзнанието. Именно подсъзнанието ръководи ръката ни, която разбърква картите така, че в крайна сметка да изтеглим или желаната, или необходимата карта.

Ясно е, че не бива и за миг да подценяваме изкуството да се разтълкува правилно дадена комбинация. Символите са толкова многозначителни, че понякога тълкуванието се превръща в решаване на истински ребус.

Накрая искам да споделя и някои лични впечатления. Ако астрологията например е стройна и ясна научна дисциплина, картите Таро си остават една голяма мистерия. Човек не може да си обясни по рационален път скритите сили и механизми на тези картончета. Картите като че ли са доста неспецифичен стимул за подсъзнанието. То едва ли може да направлява разбъркването им, но провокирано от символичните изображения, то търси и намира възможно най-смислените отговори.

Така или иначе през всичките години Таро никога не ме е лъгало. Нещо повече, картите винаги са били най-верният ми съветник в заплетени и сложни ситуации. Предсказаното от тях винаги се сбъдваше... Колкото и неприятно, и нежелателно да беше това понякога.

С други думи, струва ми се, че всеки, научил се да борави с Таро, се сдобива с инструмент, който може да надникне в близкото и по-далечно бъдеще. Нещо, за което, уверен съм, всеки човек мечтае.

Картите, с които ще ви запозная в този трактат, са сътворени от споменатия по-горе окултист д-р Артър Едуард Уейт (1857 1942) в сътрудничество с художничката Памела Коулмън Смит. В наши дни те се ползуват с най-голяма популярност и са известни под името Райдър Таро. Символиката им е доста ясна нещо, което облекчава безкрайно гадателя. Или както е казал самият Уейт, Таро е символика: всички други езици и знаци са му чужди.

Приведените значения на картите са изцяло съобразени с фундаменталния труд на д-р Уейт Картинен ключ към Таро, издаден през 1910 година в Лондон. Близо едно столетие точно това разбиране и тълкуване на Таро издържа проверката на времето. Попаденията са много точни. Разгадаването на бъдещи събития е поразително недвусмислено, а отговорите и на най-заплетените въпроси се намират сравнително лесно.

Трябва да се има пред вид, че картите Таро не дават еднозначни отговори от вида на да или не. За да може човек да надникне с тяхна помощ в своето или в чуждото бъдеще, той трябва да се запознае с различни, понякога доста сложни системи на подреждане. На първо място, тук ще спомена метода Келтски кръст, за който ще стане дума в последната глава и ще бъде разгледан най-обстойно. При този метод се използуват всичките 78 карти. Ще се спра и на един съвсем прост метод за гадаене само с три карти, както и на метода на Папюс с четири карти. Ще разгледам начините на разбъркване и сечене така, че в крайна сметка читателят да притежава едно пълно ръководство за боравене с Таро. А си струва да опитате, защото един друг голям изследовател на тези карти е казал: Таро е огледало на нашата съдба... Никога не забравяйте това!

Има, струва ми се, и още нещо, което не бива да забравяте. Седемдесет и осемте карти Таро не са нищо друго освен 78 стъпала към мъдростта.

 

ГАДАЕНЕТО

 

Преди да започнете каквото и да било гадаене, вие или вашият клиент трябва да разбъркате грижливо картите. Но преди да ги разбъркате, трябва най-напред да ги подредите. Подреждането се извършва по следния начин. Най-отдолу трябва да бъдат поставени големите аркани в последователност от 0 до XXI. Върху тях се поставят жезлите в последователност от цар до асо. Върху жезлите се поставят бокалите в същата последователност, след това мечовете и най-накрая монетите.

Така подредената колона се поставя с лицевата страна надолу върху масата. Картите се разбъркват с две ръце напълно хаотично така, както подсказва интуицията. При това разбъркване някои карти в колодата могат да бъдат обърнати наопаки, но това е естествено.

Сега вече колодата трябва да бъде събрана и картите в нея подравнени. Клиентът разбърква три пъти, след което и гадателят разбърква също три пъти. Накрая клиентът сече с лявата ръка. Сега вече можем да пристъпим към гадаенето...

 

ГАДАЕНЕ С ТРИ КАРТИ

Не е трудно да се досетите, че това е най-простият и същевременно най-несигурният начин. Именно поради това той много рядко се използува. С три карти и най-опитният гадател не може да даде прецизен и изчерпателен отговор, особено ако става въпрос за заплетена и сложна житейска ситуация.

Не е зле обаче за начинаещия да започне именно с този метод. Така или иначе той може да ви помогне да вземете решение тогава, когато се колебаете. Но пак повтарям не разчитайте много на него.

Да предположим сега, че картите са разбъркани. Трябва да обърнете най-горните три карти. Много гадатели са споделяли с мен, че ако две или три от картите са разположени правилно, т.е. нито една или само една е обърната, тогава отговорът на въпроса е да. Препоръчвам ви няколко последователни дни да експериментирате с този метод, като непрекъснато си задавате въпросите, с които ви сблъсква ежедневието. Не след дълго ще разберете, че при простите ситуации този вид гадаене ви насочва към правилното решение. Доста по-трудни са нещата при съдбоносни ситуации, но за тази цел съществува фантастичният метод, наречен Келтски кръст, за който ще стане дума в края на тази глава.

Да се върнем към гадаенето с три карти. Ясно е, че ако две или три карти са обърнати, то отговорът на въпроса е не.

И все пак това е шаблонен вид гадаене, това е щампа, която може значително да бъде обогатена, ако започнете да разглеждате всяка карта поотделно и да я тълкувате съобразно значенията, за които стана дума в предишните две глави.

Искам да приведа един пример от моята практика, който е много показателен.

Проведохме един бърз сеанс с клиентка и стигнахме до следните резултати: на масата бяха разкрити три карти   дяволът, пажът от бокали и умереността (от ляво на дясно).

Започнах да тълкувам ситуацията и в края на сеанса клиентката призна, че правилно съм доловил конфликта. Освен това тя си тръгна с готово решение, което по нейно по-късно признание беше донесло успех.

Ето и самото тълкувание: разположението на трите карти, които се бяха подредили правилно, т.е. нямаше нито една обърната, ми даде основание да сметна, че клиентката ми се намира на кръстопът. Дяволът вляво подсказваше, че тя може да поеме по пътя, който води към него, и да затъне още повече. Би могла да се отдаде на слабостта, леността и отчаянието. Тогава проблемите Ј с положителност щяха да се задълбочат, защото една поговорка гласи: Тръгнеш ли след дявола, не знаеш къде ще те изведе.Струва ми се обаче, че тази поговорка не е вярна. Тръгне ли човек след дявола, той ще го заведе право в пъкъла. Именно поради това препоръчах на моята клиентка да се вземе в ръце, да прояви търпение, упорство и решителност и да поеме по пътя на умереността. Тази карта сигнализираше, ако не промяна и нови хоризонти, то поне възможност за овладяване на ситуацията. Защото централната карта паж от чаши, подсказваше недоволство и невъзможност да се промени ситуацията. Потъналият в размисли паж наблюдава чашата, която държи, и мисли за евентуална промяна.

Повечето от читателите вече са разбрали, че аз доста свободно интерпретирам картите, но всичко това е резултат от дългогодишен опит и на интуицията, която развих с течение на времето. Сигурен съм, че повечето хора могат да развият тази дълбоко дремеща в тях дарба. Всичко е въпрос на опит, труд, експерименти. Едва тогава като че ли се пробужда енергията на подсъзнанието, която е нашата универсална връзка с Всемира. Тези сложни взаимоотношения между микро- и макрокосмоса едва ли могат да бъдат осъзнати.

Струва ми се, че след известни занимания с тази сложна материя от подсъзнанието изплуват забравени митове, образи и архетипове, които се настаняват в съзнанието и ни дават възможност да надникнем в успоредния, невидимия свят.

 

ГАДАЕНЕ С ЧЕТИРИ КАРТИ ПО ПАПЮС

Папюс е смятал, че умението да се тълкуват картите Таро позволява на съзнанието да приема образи, указания и информация, които трябва да бъдат изразени по подходящ начин и с подходящи думи. Интерпретаторът би трябвало да знае значението на всяка карта било то самостоятелно или пък в комбинация с останалите карти. Едно добро познаване на картите, смята Папюс, съчетано с практика, наблюдение и интуиция, ще направи истински чудеса.

И така Папюс е използувал четири карти, които след стандартното разбъркване е полагал върху масата, както следва:

Първата карта вляво; втората долу ниско; третата вдясно срещу първата и четвъртата горе над втората.

Получава се фигура, подобна на кръст. Това всъщност е астрологична схема, при която първата карта символизира Асцендента (Asc). Тя представлява началото или детството.

Втората карта попада на Имум цели (IC) и ни дава сведения за старостта.

Третата карта е разположена на Десцендента (Dsc) и символизира зрялата възраст.

Четвъртата карта е поставена на Медиум цели (МС), а това е апогеят или младостта.

Папюс е смятал, че човешкият живот преминава през четири периода:

детство;

младост;

зряла възраст;

старост.

Човешкият живот обаче може да бъде разделен условно и на минало, настояще и бъдеще.

При това положение Папюс мислено е прокарвал 2 триъгълника между четирите точки, като за него първият, т.е. левият ъгъл е представлявал миналото. Върхът на триъгълника долу ниско символизирал настоящето; картата, поставена вдясно, представлява бъдещето, а картата горе насочвала към далечното бъдеще.

Мисля, че вече е напълно ясно как трябва да се използува методът на Папюс за гадаене. Поставят ли се четирите карти на съответните места, трябва да се придържаме към значението им, за да надникнем в миналото, настоящето и бъдещето.

Смятам, че ще е интересно да узнаете какво значение приписва Папюс на големите аркани.

 

I. Магът съветник, консултант.

II. Висшата жрица съветничка, наставничка.

III. Владетелката инициатива, действие.

IV. Владетелят воля.

V. Висшият жрец вдъхновение.

VI. Влюбените любов.

VII. Колесницата на триумфа триумф и помощ  свише.

VIII. Силата сила.

IX. Отшелникът предпазливост.

X. Колелото на съдбата съдба, но и щастие.

XI. Справедливостта справедливост, правосъдие.

XII. Обесеният премеждия и жертви.

XIII. Смъртта край.

XIV. Умереността въздържание и икономии.

XV. Дяволът болест.

XVI. Кулата разруха и разочарование.

XVII. Звездата надежда.

XVIII. Луната скрити неприятели и опасности.

XIX. Слънцето материално щастие и плодовит брак.

XX. Страшният съд Промяна в положението.

XXI. Светът сигурен успех.

XXII. Шутът безумни постъпки, глупост, инат.

 

По отношение на малките аркани почти не съществуват различия между вижданията на Папюс и Уейт. Струва ми се дори, че Уейт доста стриктно се е придържал към езотеричната традиция, сътворена от хора като Папюс.

И все пак методът на Папюс е доста схематичен. Нито три, нито четири точки са достатъчни за определяне на човешката съдба и разрешаването на всички житейски проблеми. За целта трябва да използуваме всичките 78 карти и един по-изчерпателен гадателски метод. През нашия век се е наложил един определен вид гадаене, който се нарича ГАДАЕНЕ СЪС СЕДЕМ КАРТИ.

 

ГАДАЕНЕ СЪС СЕДЕМ КАРТИ

Това ръководство нямаше да е пълно, ако не спомена и гадаенето със седем карти. То е особено подходящо в случаите, при които се търсят еднозначни отговори с да или не.

При това гадаене седемте карти, озовали се най-отгоре върху колодата след разбъркването и сеченето, се подреждат в права линия от ляво на дясно.

Двете най-крайни карти вляво представляват миналото. Трите централни карти символизират настоящето, а последните две вдясно дават сведения за бъдещето. Последната от тези две карти дава при обръщането и отговора на зададения въпрос.

Искам да разгледам това гадаене още по-прицизно. Картата, поставена най-вляво представлява далечното минало. Другата до нея говори за по-близкото минало.

Да се спрем сега на централните три карти. Лявата е символ на сегашни влияния, средната на сегашни пречки, а дясната символизира перспективите на настоящето.

Последните две карти вдясно: първата (вляво) говори за бъдещи влияния, а последната, както вече отбелязах, представлява крайният резултат и дава окончателен отговор на зададения въпрос.

 

КЕЛТСКИЯТ КРЪСТ

Този метод най-горещо се препоръчва от Уейт в неговите трудове и с течение на времето той се е превърнал в любим инструмент на повечето специалисти в областта на гадаенето с карти Таро. Моят собствен опит ме учи, че Келтският кръст е един идеален инструмент на познанието.

Тук вече имаме десет позиции, всяка от които означава сама по себе си нещо. Далеч по-важни са обаче взаимовръзките между отделните позиции и карти. Да не говорим за смисловите комбинации, които възникват при наблюдение на изтеглените карти.

 

Преди да се спрем на конструкцията на Келтския кръст, трябва да изясним въпроса за т. нар. сигнификатор.

Сигнификаторът е всъщност първата карта, която заедно с втората насочва към принципната ситуация. Тази карта изразява същността на проблематиката, която ще анализираме.

Някои гадатели прибягват към традиционния начин за определяне на картата-сигнификатор. Те изхождат от предпоставката, че чашите символизират хора с по-бледа кожа и кестенява коса; жезлите отговарят на руси и червенокоси люде със сини очи; мечовете символизират брюнети със сиви, кафяви или сини очи; монетите чернокоси, мургави хора.

При това положение картата-сигнификатор се избира по един доста примитивен начин. Ако вашият клиент е на възраст и има руса коса и сини очи, сигнификаторът ще бъде съответно царят на жезлите. Ако лицето е от женски пол и е с черна коса, за сигнификатор трябва да бъде избрана царицата на монетите.

Напоследък тази ключова карта се определя с помощта на номерологията и на мен лично този метод ми се струва много по-надежден и професионален.

За целта трябва да знаете деня, месеца и годината на раждане на вашия клиент. Въз основа на тях лесно можете да изчислите индивидуалната му карта-сигнификатор.

За илюстрация на системата за изчисление на личната карта нека вземем като пример датата 2 ноември 1945 година.

Сумираме числата: 2 + 11 + 1945 = 1958. Това голямо число трябва да бъде редуцирано чрез събиране на цифрите 19 и 58. Получаваме 77. Не съществува обаче карта с номер 77. Затова редуцираме и това число чрез повторение на действието, т.е. събираме 7 и 7. Получаваме числото 14. Това е картата Умереност. Именно тази карта е индивидуалната карта на вашия клиент и нея ще използуваме при гадаенето. Картата умереност поставяме вляво и пристъпваме към подреждане и разбъркване на колодата така, както бе описано по-горе.

Съществува още един начин за намиране на сигнификатора. За целта трябва да знаем от какво естество е проблемът, от който се интересува клиентът. Ако неприятностите му са свързани примерно с правораздаването, съдебни дела, процеси и пр., тогава за сигнификатор може и трябва да изберем картата Справедливостта.

Ако клиентът се стреми към забогатяване, сигнификатор може да бъде картата Десет от монети. Този начин за определяне на карта-сигнификатор ми се струва особено подходящ в конкретна ситуация.

Но нека да пристъпим към самото подреждане на картите в Келтски кръст.

След като е определен сигнификаторът и клиентът е сякъл с лявата ръка, вие започвате да разкривате картите една по една и отгоре надолу, както следва и както е показано на илюстрацията.

 

1. Обръща се най-горната карта от разбърканата колода и се покрива сигнификаторът с нея. Тази карта дава допълнителна информация за влиянието, което изпитва клиентът върху себе си в момента. Тя осветлява също така проблема по отношение на основния въпрос изобщо, а и атмосферата, в която се развиват други, странични събития.

2. Кръстосаната карта: някои автори провъзгласяват тази карта за опозиция на сигнификатора или на самия клиент. Други смятат, между тях съм и аз, че кръстосаната карта е допълнение към сигнификатора, а понякога тя дори символизира евентуалното развитие на клиента развитие, което произтича от основната ситуация. Както подсказва наименованието є, тя се поставя върху сигнификатора напряко. Така получаваме кръст, който дава и самото название на този гадателски метод. Това много добре личи на илюстрацията. Препоръчвам на всички начинаещи да подреждат първоначално картите, като непрекъснато следят приложената в илюстрацията схема. Навикът и автоматизацията ще дойдат от само себе си по-късно благодарение на практиката и натрупания опит.

3. Основата: тази позиция проучва и осветлява причините и произхода на централния проблем. Тя ни дава сведения за предишни преживявания и ни насочва от миналото към настоящето. Защото настоящето се корени в миналото.

4. По-близкото минало: тази карта ни насочва към някакво преживяване, което е довело до сегашната ситуация. Това преживяване може да е привършило окончателно, но влиянието му се чувствува и в настоящето. И все пак дори това влияние все още да продължава, то неговата продължителност е ограничена във времето. С други думи, клиентът няма да чувствува много дълго време върху себе си бремето на това отминало преживяване.

5. Възможният резултат: според твърденията на много гадатели тази позиция е от най-важните и най-трудните за тълкуване. Тя насочва към една евентуална тенденция, към възможно или вероятно развитие на нещата. На нея є липсва обаче конкретността на последната карта или, да кажем, ограничеността във времето на картата, която символизира близкото бъдеще.

Понякога тази карта като че ли противоречи на последната, която ни дава сведения за окончателния резултат. Нещо повече, тя като че ли сигнализира за алтернативна възможност, която обаче няма да се сбъдне. В това няма нищо странно и противоречиво нерядко вашият клиент желае да възприеме желаното за реално и ще се задоволи с тази карта като действително разрешение на проблемите си. А ако тази възможност не му хареса, той заедно с вас би могъл да помисли как това развитие на нещата може да бъде избягнато. Оттук произтичат и трудностите с тази щекотлива позиция. Само опитът може да ви помогне да излезете с чест от тази ситуация.

6. Близкото бъдеще: тази позиция вече е по-строго определена във времето от предходната. Тя насочва към сили и влияния, на които ще бъде изложен клиентът в непосредственото бъдеще. Тази ситуация е много важна и нерядко влияе върху крайния резултат. Въпреки това тя има, както вече отбелязах, от краткотрайно естество. Във всеки случай аспектът на темпоралната ограниченост трябва да се вземе предвид. Въздействието на тази позиция се отнася до непосредственото бъдеще и има ограничено въздействие във времето.

Ако картата насочва към нещо положително, ние би трябвало да извлечем максимална полза от него за нашия клиент. А ако картата ни насочва към нещо отрицателно, ние трябва да припомним на клиента си, че това влияние е мимолетно. Окуражавайки го по този начин, ще му помогнем да преодолее страха, нежеланието и апатията.

 

Последните четири карти образуват т. нар. опора. Те ни насочват към различни елементи, които допълват общата схема и ни помагат да проумеем по-добре цялостната ситуация. Те в крайна сметка са предпоставка да стигнем до окончателния резултат и да намерим изхода от нея.

7. Личността, егото: не цялостната личност, а само определени действия или схващания, които влияят на настоящата ситуация.

8. Околният свят: тази позиция засяга определени хора и тяхното влияние върху клиента. Тя може да се отнася обаче и за обкръжението, околната среда изобщо. Важно е в случая да схващаме тази карта, както и предходната, като част от общото развитие.

9. Надежди и опасения: отново една много важна карта поради това, че тя ни подсказва какво очаква клиентът от настоящата ситуация. В този случай трябва усилено да се пазим от опростенчество, т.е. една добра карта в тази позиция не означава непременно, че клиентът очаква да му се случи нещо добро. И обратно, лошата карта не означава автоматически лоши предчувствия и безнадеждност.

Много често онова, което предизвиква съзнателно възхищение, е крайно противно на подсъзнанието. Подсъзнанието е консервативно и ненавижда промените.

Обратното също така е вярно онова, което изглежда неприемливо за съзнанието, е желано от подсъзнанието, защото то го идентифицира като средство за оцеляване и самосъхранение.

Във всички случаи тълкуването на тази карта е доста трудно и ние би трябвало да є отделяме подобаващо внимание.

10. Резултатът: тази карта представлява един вид предсказание, но ние не бива да я тълкуваме самостоятелно, а в общия контекст. Едва тогава ще схванем пълноценно евентуалните тенденции и бъдещи влияния върху личността на клиента. Тази последна карта е сбор от всички останали; тя не показва статични величини и неизменни резултати насочва ни към онези тенденции и насоки, които ще определят хода на събитията.

С помощта на сведенията, които ще получи клиентът от тълкуването, той може да предприеме съответните мерки, за да избегне неприятностите и да постигне задоволителни резултати, така че в крайна сметка да промени цялостната ситуация в своя полза. Това обаче не означава, че промените винаги могат да бъдат осъществени лесно, особено ако корените за бедите са доста дълбоки и здрави. Да се избегне неприятният краен резултат понякога e много, много трудно.

Иска ми се накрая да рекапитулирам, за да избягна евентуални недоразумения. На илюстрацията картата, обозначена с номер 1, е картата, която поставяме върху сигнификатора. Карта № 2 поставяме напряко върху карта №1. Тя в известен смисъл допълва първата карта, но насочва най-вече към пречки и препятствия, изправили се пред личността. Карта №3 насочва към корените, основата на проблема. Номер 4 представлява по-близкото минало, а номер 5 ни насочва към желания и възможен краен резултат. Шестата карта дава сведения за близкото бъдеще.

Значението на останалите четири карти: № 7 свидетелствува за личността на клиента; № 8 дава сведения за околния свят и обкръжението; № 9 е картата, която ни насочва към надеждите и опасенията на личността. И накрая № 10 представлява крайният резултат, окончателното разрешение на въпроса, бъдещето.

Мисля, че това финално уточняване беше необходимо. Препоръчвам ви да разгледате внимателно схемата и по възможност да я запаметите. Най-добре ще е за целта веднага да започнете с експериментите. Защото опитът и само опитът е безгранична величина, а трудът побеждава всичко!

НЯКОЛКО СЪВЕТА

Преди да преминем към медитацията с Таро, няколко важни съвети и препоръки, давани от най-големите професионални гадатели на нашето време.

Желателно е само вие да боравите с вашата колода и да не позволявате на странични лица дори да я докосват. Желателно е също така да не я съхранявате в картонената кутийка, в която се намира тя при закупуването є. Когато не се използват, картите трябва да са увити в квадратно парче черна или пурпурна коприна и да се съхраняват в затворена дървена кутия. Много важно е също така на картите да се предостави почетно място в помещението. Те трябва да стоят на празна лавица откъм източната страна

на стаята, защото оттам се появява така наречената светлина на вдъхновението.

При самото гадаене вие трябва да се разположите в удобен стол, а питащият да сяда на отсрещната страна на масата. Той винаги трябва да е с лице на север, защото по този начин и вие, и той сте в съответствие със скритите потоци на земята, които текат от север на юг и от юг на север.

Ако стаята, в която става тълкуването е изпълнено с благовония, това ще увеличи вашата чувствителност. Предразположете питащия с учтиви обноски и истински интерес към неговата личност. Помъчете се да го отпуснете с чаша кафе или чай. Ако ви изглежда твърде отпуснат и нехаен, опитайте се да му внушите, че трябва да бъде внимателен и съсредоточен.

Накрая няколко думи за най-наивните читатели. В много вестници се появяват реклами, които уверяват, че неизвестен гадател може да ви хвърли едни карти по (импулсния си) телефон. Тези, които внимателно са се запознали със съдържанието на този трактат, много добре разбират, че това е напълно невъзможно. Тези реклами не са нищо друго освен чиста проба измама. Не съветвам никого да хвърля парите си на вятъра по този начин...

 

ЗНАЧЕНИЯ:

 

I. МАГЪТ

Значение първо:          

  Умение, ловкост, дипломатичност, но и болка, болест, загуба, катастрофа. Освен това: воля и самочувствие.

Значение второ:           

  Лекар, мъдрец, но и позор, лудост, безпокойство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Магът, това е първият етап от съзнателното съществуване. Той представлява съзнанието и обособяването на самосъзнанието. Когато съвпадне с някое от четирите Лични числа (виж . стр. 163-165), тази карта означава човек с пионерски дух, готов да използува интелекта си в името на човешкия прогрес. Човек, който никога не е доволен от установения ред, от нещата, такива каквито са, и винаги търси нещо ново, нови варианти на съществуване, нови хоризонти, нови решения на вечните проблеми. Той обладава неизчерпаема енергия и изпитва постоянна нужда да вижда, проумява и изживява всичко, което животът е в състояние да му предложи. Изпитва необходимост да е свободен, да прави, каквото му допада, и неистово се съпротивлява срещу всичко, което под каквато и да е форма застрашава личната му свобода. Да бъде втори изобщо не го задоволява и затова неизменно се стреми към върха, независимо на коя сфера от живота се е посветил. Никога не се бои да поема отговорност, колкото и тежко да е положението. В отрицателния си аспект той може да бъде интерпретиран като Жонгльор, т.е. доста притворно същество, чиято дясна ръка никога не знае какво върши лявата. Страхува се да погледне в очите живота заедно с всичките му проблеми. Има слаб характер и ниска нравственост. Липсва му смелост. Когато Магът има само временно влияние върху човешкия живот, това сочи началото на важен нов етап, време на действия и дързост, когато на човека му е дадена възможност изцяло да промени хода на своята бъдеща съдба, но само при условие, че прояви достатъчно голяма предприемчивост и смелост да поеме юздите на собствения си живот в ръцете си. Ако това е вашата карта, трябва да сте готов да се браните и сам да отстоявате убежденията си, защото никой друг няма да води вашите битки вместо вас. Бъдете по-независим и се научете сам да поемате отговорност. Сигурно ще се окаже, че в този период трябва да вземете най-важните си решения. Избягвайте импулсивните действия и си оставете достатъчно време, за да изпипате тези ваши решения до най-малката подробност, като предвидите и всички произтичащи от тях последствия за добро или за зло.

 

II. ВИСШАТА ЖРИЦА

Значение първо:          

  Загадки, тайни, неясно бъдеще, мълчание, издръжливост, мъдрост, наука.

Значение второ:           

  Страст, чувствителност, повърхностност, неяснота.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Жрицата символизира моста между съзнанието и подсъзнанието, които се олицетворяват от двата стълба близнаци зад трона є. Тя е вдъхновителката на всички сънища, мечти, видения и понякога я наричат Божественото вдъхновение. Книгата на Мъдростта лежи отворена в скута є. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта означава стеснителен, деликатен и доста затворен човек, който живее по-скоро чрез преживяванията на другите, отколкото чрез своите собствени. Предпочита да бъде последовател, а не водач, да играе второстепенна роля, далеч от светлината на прожекторите. Това обаче съвсем не означава, че той е глупав или досаден човек, тъй като хората, които попадат под влиянието на тази карта, притежават вродено чувство за красота и силно развито творческо въображение. Те съзират детайла там, където другите виждат само общи очертания или форми. От негативна гледна точка Жрицата може много лесно да се превърне във femme fatale, която в крайна сметка проваля и приятелите, и любовниците си със своите дребнави номера и илюзии. Тя е съчетание от творчески и разрушителни способности, които я превръщат в лукава измамница. Когато Жрицата упражнява само временно влияние върху живота, това създава известни проблеми, които с повече предвидливост и своевременно обмисляне могат с лекота да бъдат избягнати.Това не е период, който благоприятствува предприемането на големи дела. Времето е по-удачно да се вглъбите в себе си, в своите мисли и най-съкровени чувства. Бъдете по-отзивчив към околните, опитайте да си сътрудничите с тях, да се сработите със съмишленици и заедно да се устремите към една цел. Научете се да бъдете по-тактичен и мислете повече преди да говорите; така ще си спестите доста неприятности и неловки положения. Помнете, че ако трябва да пазите тайна, това означава да не казвате нищо на никого, независимо колко симпатичен или сигурен ви изглежда той или тя на външен вид.

 

III. ВЛАДЕТЕЛКАТА

Значение първо:          

  Плодовитост, дееспособност, инициатива. Непознатото, тайнството. Освен това: затруднения, съмнения, глупост.

Значение второ:           

  Светлина, истина, разплитане на възела, празненства.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Тя представлява чувствата, емоциите и интуицията, т. е. част от аспектите на подсъзнанието. Символизира женското начало и всичко, което то олицетворява. Характерни за нея са хармоничността и липсата на напрежение. Това е карта на родилката, на майчинските инстинкти, дома и растежа. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта сочи човек с много интересни вродени способности често прекалено много, за да могат всичките да бъдат реализирани. Ако това е вашата карта, вие сте неспокоен, общителен дух, който изпитва нужда непрекъснато да се мести от място на място, от едно общество към друго, да сменя приятелите си и заниманията си. Пътуването е от изключително значение за вас и за да изпълните желанията и амбициите си, често избирате професия, свързана с движение, която да не ви дава възможност за дълго да пускате корени където и да било. Негативното лице на Владетелката представлява пълна, самодоволна жена, която не е в състояние да устои на никое от изкушенията на плътта или друго удоволствие, било то сексуално или пък свързано с ядене и пиене. Прекалено повърхностна личност и обикновено с нея се отнасят точно като с такава. Когато влиянието на Владетелката е само временно, това означава период на растеж и конкретно планиране на бъдещето, който може да се окаже доста приятен, защото старите проблеми и трудности ще могат да се разрешат, изгладят и най-накрая ще бъдат забравени. Късметът ще ви се усмихва благосклонно и нищо чудно да станете обект на неочаквано щастие, на неочаквано наследство или просто да ударите кьоравото, може да е от лотария или завещание. Раждането и растежът и двете олицетворявани от Владетелката могат да се сбъднат в буквалния смисъл и това би означавало брак и деца през въпросния период или пък в по-фигуративен план развитие на способностите или раждането на нови идеи и творчески инициативи. Пътуването е също една възможност, когато се намирате под временното влияние на тази карта и въпреки че може да е работно, то все пак ще ви донесе онова физическо удоволствие, което вие умеете да изпитвате от самото странствуване.

 

  IV. ВЛАДЕТЕЛЯТ

Значение първо:          

  Сила, постоянство, закрила, помощ, разум, убедителност. Ярка личност.

Значение второ:           

  Благоволение, състрадание, авторитет. Отстраняване на пречки и неприятели.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Той олицетворява душата под контрола и дисциплината на волята. Той е разумът, а във връзка с числото четири също така и конкретната организация и личната организираност. Всичките му решения са базирани на инстинкта, на неизменните факти и логиката. При такова стабилно въображение той естествено ще знае прекрасно кога и какво да предприеме. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта означава добре организиран живот, а освен това лична сигурност и комфорт. Хора, които се намират под влиянието на Владетеля, са строители на живота и техен символ е кубът, символ и на числото четири. Те са упорити и трудолюбиви, неизменно резултатни в действията си, дисциплинирани поданици, чиито преценки почиват винаги на здравия разум. Постоянството и упоритостта са техни вродени качества и това много им помага да постигат целите си. Едно от негативните проявления на Владетеля е, че той може да се покаже като крайно незряла личност, без никакъв или почти без никакъв импулс за работа и амбиция. Винаги е готов да се предаде или да остави малкото власт, с която разполага, да бъде узурпирана от друг. В крайна сметка обикновено се проваля в този живот. Понякога характерните черти на Владетеля се преувеличават, като се свеждат до образа на строг, неумолим, тираничен човек, изцяло погълнат от собствената си работа и амбиции. Когато влиянието на Владетеля е само временно, това означава период, в който вие ще сте в състояние успешно да усвоите нови познания по пътя на опита. Сега е моментът да използувате цялата си енергия, за да си изградите репутация на съвестен и съзнателен човек, от когото могат да се очакват съзидателни дела и най-вече резултати. Ако сте готов да се нагърбите с допълнителна работа и нови отговорности и да преодолеете всички препятствия, които стоят на пътя ви, тогава съвсем естествено е да очаквате, че усилията ви ще бъдат възнаградени и от материална, и от морална гледна точка. Една нова връзка, която с течение на времето може да се превърне в постоянна, изглежда много вероятна в този период от живота ви.

 

V. ВИСШИЯТ ЖРЕЦ

Значение първо:          

  Женитба, пленничество, но и милосърдие, доброта.

Значение второ:           

  Разбирателство, съгласие, единство, но и прекомерна любезност и слабост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Жрецът представлява институцията, с помощта на която се поддържат общоприетите принципи на поведение в обществото; той крепи нравствените устои, според които ние трябва да живеем. Той е човекът, който може да роди вълнуващи нови идеи, които да са не само приемливи, но и приложими за всички. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта показва нужда от лична свобода на всички равнища. Вашият ум трябва да бъде оставен на спокойствие, за да търси идеите и теориите, като се рее толкова дълго, колкото му е необходимо, за да стигне до нужното заключение, без да бъде прекъсван или тормозен. Също и тялото ви има нужда да се скита на воля, когато и където намери за добре. За да овладеете познанието, трябва да придобиете по-голям опит и да опитате от всичко, което животът ви предлага. Вашият живот може да се превърне в едно дълго странствуване в търсене на вашия личен граал, който в крайна сметка може така и да не намерите или пък ако го намерите, да не го разпознаете. Обратното или негативно лице на Жреца ни разкрива един безпомощен човек, който умишлено изкривява истината, за да подведе другите. Той може да се случи и много недуховна личност, която непрекъснато търси наслада в плътта, наркотиците, алкохола, яденето и любовните авантюри. Когато влиянието на Жреца е само временно, това насочва към сравнително големи промени в начина на живот най-вероятно смяна на работата, на местоживеенето или просто на дома, на партньора или на всички тези неща, взети заедно. Някои от тези промени или смени ще направите доброволно, но други ще извършите по принуда, против волята си. В крайна сметка тази карта сочи неспокоен и неустановен период в живота, когато ще ви бъде много трудно да разберете кой е най-добрият избор, който можете да направите. Някои хора временно попаднали под влиянието на Жреца, могат да потърсят утеха и съвет в религията, докато други ще побързат да се самоутешат чрез хаотични любовни връзки и краткотрайни флиртове, в които да намерят потвърждение на физическата си привлекателност.

 

VI. ВЛЮБЕНИТЕ

Значение първо:          

  Привличане, любов, красота, преодолени трудности.

Значение второ:           

  Несполука, глупави планове.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Влюбените символизират напрежение, двойственост и противоречиви чувства. Картата (числото) представлява етап, през който всеки трябва да мине през този живот. Това е времето, когато се откъсваш от дома, корените си и се учиш да стоиш сам на краката си. Това е времето, когато човек отстоява своята независимост. Раздвояването на пътя. Когато съвпада с някое от четирите Лични числа, тази карта разкрива артистична личност, която обича да се обгражда с красота и уют. Домошари, за които домът и семейството стоят над всичко. Хора, които не щадят сила, за да осигурят щастие и уют на своите партньори и деца. Те са грижовни родители, закрилници и застъпници. Онези, които са под влиянието на Влюбените, предпочитат да си стоят у дома, а ремонтирането или пренареждането на къщата за тях е източник на огромно задоволство. Погледнати откъм отрицателната им страна, те могат да проявят прекалена, дори досадна загриженост към онези, на които държат и които обичат, до такава степен, че да задушат опитите им за самостоятелност и лична свобода, най-малко в рамките на дома и семейството. Освен това често се престарават в желанието си да угаждат на всички в семейството и скоро започват да гледат на тях като на необходимо зло. Цял живот остават недооценени. Много им е трудно, когато трябва да направят избор, защото винаги държат и вълкът да е сит, и агнето да си остане цяло. Когато Влюбените упражняват само временно влияние, това означава склонност към домашен уют през определения период. Всичко, макар и смътно свързано с дома, може и сигурно ще се случи. То обхваща такива значителни събития като брак, раждане на дете, нов дом или пък по-незначителни неща като покупка на нова кола, пристрояване на къщата или просто домашен ремонт. Този период също така може да е свързан с артистични и творчески проекти в момент, когато е възможно изведнъж да решите да се възползувате от безспорните си способности по един меркантилен начин. Интуицията ще ви помогне да намерите отговор на отдавнашен проблем, който до този момент е изглеждал неразрешим.

 

VII. КОЛЕСНИЦАТА НА ТРИУМФА

Значение първо:          

  Помощ, предпазливост, но и война, отмъщение, триумф, затруднения.

Значение второ:           

  Кавги, раздори, процеси, поражения.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Колесницата означава единство в многообразието. Такъв човек може да се похвали с пълен контрол над себе си. Овладял е всичките си животински инстинкти. Научил се е да приема правилата и ограниченията на обществото и знае как да преодолява препятствията по пътя си. Освен това знае как да обърне всяко положение в своя полза, като същевременно продължава да се придържа към правилата на играта. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта обозначава човек, който може да се издигне над препятствията в живота, за да постигне амбициите си. Успехът му няма да се дължи нито на наследство, нито на късмет, а ще бъде заслужено спечелен, и то по възможно най-трудния начин стъпка по стъпка. Ще постигне успеха, който напълно заслужава, но това няма да стане нито бързо, нито лесно. Някои хора, управлявани от Колесницата на триумфа, се издигат над всички материални неща и имат философско отношение към живота. От време на време някои от тях имат и ясновидски видения или пък проявяват психотерапевтични способности, които в никакъв случай не бива да пренебрегват. Те трябва да се доразвиват за благото на хората. От обратната страна на Колесницата на триумфа стои безсърдечен човек, който тъпче хората около себе си. Той е безскрупулна личност, която въобще не се интересува от другите и техните чувства, но трепери над личните си интереси. Когато влиянието на Колесницата на триумфа е само временно това означава, че моментът е добър за скъсване с всичко старо и за започване на нещо ново. Престанете да живеете във вечен челен сблъсък с останалите. Дайте си малка ваканция или поне почивка от няколко дни и се опитайте да се отпуснете, да развиете пружината. Това отпускане, което другите постигат, като рисуват, слушат музика или просто мечтаят, при вас може да се осъществи чрез Йога или медитация. Колкото и да не ви се иска, една почивка през този период ще има дълготраен и благотворен ефект върху вашето здраве и общо физическо състояние.

 

  VIII. СИЛАТА

Значение първо:          

  Сила, енергия, великодушие, смелост.

Значение второ:           

  Деспотизъм, злоупотреба с власт, слабост, липса на единство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Картата олицетворява опасност и уязвимост. Само след като победи лъва (тъмната, животинската страна на човека), героят ще може да укроти животинските си инстинкти чрез силата на ума и интелекта. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта сочи към нелек живот. Всеки, който попада под управлението на Силата, ще се изправи пред много трудности и ще трябва да разрешава много проблеми. Тези хора не могат да разчитат на помощ и подкрепа отвън. В моменти на изпитание дори най-доверените им приятели могат да ги изоставят или да ги предадат. Това обаче не означава, че непременно са осъдени да живеят сред трудности и неприятности. Тези хора са много устойчиви, решителни, волеви и амбициозни; те никога не се предават и просто не разбират значението на думата провал. С тези си качества могат да постигнат абсолютно всичко въпреки препятствията и клопките, пред които непрестанно ще се изправят през житейския си път. Хора, които изпитват негативното влияние на тази карта, със сигурност ще се провалят в този си живот, тъй като не притежават достатъчно силен дух и решителност, за да се възползуват от възможностите, когато се появят. Още от самото начало на всяко начинание те демонстрират пораженческо отношение и обикновено изпадат в депресия, започват да се самосъжаляват или пък се отдават на най-ниските си инстинкти. Когато влиянието на Силата е само преходно, това означава, че е време да проявите повече действеност и смелост; това е период, през който трябва да се използува всяка появила се възможност да бъде сграбчена с две ръце и накарана да заработи във ваша полза. Това е също така време, когато трябва да уредите старите си сметки или пък окончателно да се примирите със съществуващите обстоятелства. Това означава, че трябва да съберете сили и смелост, за да изгладите стари дрязги, или пък, което е по-вероятно, да се уедините в един вътрешен конфликт със самия себе си. Трябва да се самодисциплинирате, да се научите да се владеете и по този начин да се освободите от променливите си настроения, които не само ви разсейват, но ви и разрушават. Време е също така да плащате за стари грехове. Ще трябва да поемете отговорност за някое старо прегрешение, за което сте смятали, че е отдавна забравено.

 

  VIII. СИЛАТА

Значение първо:          

  Сила, енергия, великодушие, смелост.

Значение второ:           

  Деспотизъм, злоупотреба с власт, слабост, липса на единство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Картата олицетворява опасност и уязвимост. Само след като победи лъва (тъмната, животинската страна на човека), героят ще може да укроти животинските си инстинкти чрез силата на ума и интелекта. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта сочи към нелек живот. Всеки, който попада под управлението на Силата, ще се изправи пред много трудности и ще трябва да разрешава много проблеми. Тези хора не могат да разчитат на помощ и подкрепа отвън. В моменти на изпитание дори най-доверените им приятели могат да ги изоставят или да ги предадат. Това обаче не означава, че непременно са осъдени да живеят сред трудности и неприятности. Тези хора са много устойчиви, решителни, волеви и амбициозни; те никога не се предават и просто не разбират значението на думата провал. С тези си качества могат да постигнат абсолютно всичко въпреки препятствията и клопките, пред които непрестанно ще се изправят през житейския си път. Хора, които изпитват негативното влияние на тази карта, със сигурност ще се провалят в този си живот, тъй като не притежават достатъчно силен дух и решителност, за да се възползуват от възможностите, когато се появят. Още от самото начало на всяко начинание те демонстрират пораженческо отношение и обикновено изпадат в депресия, започват да се самосъжаляват или пък се отдават на най-ниските си инстинкти. Когато влиянието на Силата е само преходно, това означава, че е време да проявите повече действеност и смелост; това е период, през който трябва да се използува всяка появила се възможност да бъде сграбчена с две ръце и накарана да заработи във ваша полза. Това е също така време, когато трябва да уредите старите си сметки или пък окончателно да се примирите със съществуващите обстоятелства. Това означава, че трябва да съберете сили и смелост, за да изгладите стари дрязги, или пък, което е по-вероятно, да се уедините в един вътрешен конфликт със самия себе си. Трябва да се самодисциплинирате, да се научите да се владеете и по този начин да се освободите от променливите си настроения, които не само ви разсейват, но ви и разрушават. Време е също така да плащате за стари грехове. Ще трябва да поемете отговорност за някое старо прегрешение, за което сте смятали, че е отдавна забравено.

 

X. КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА

Значение първо:          

  Съдба, състояние, успех, щастие.

Значение второ:           

  Разкош, пищност, ненужен лукс.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Колелото на съдбата е десетата карта от Таро. Десет е първото съставно число и то представлява ново начало. Древните са вярвали, че десет е число на съвършенството. Колелото е също символ на съвършенството поради облата си форма. Тази карта представлява промяната, кръговратът на живота и неизбежността на смъртта. Тя е потвърждение на факта, че нищо в живота не стои на едно място, че нищо не е постоянно. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта сочи, че за личността няма непостижими неща, стига веднъж да се реши да действува тази личност, която разпознава с лекота нуждите на хората и има пълно доверие в собствените си решения, действия и дела. Под влиянието на тази щастлива карта повечето от вашите планове и амбиции по всяка вероятност ще се сбъднат. Шансът също ще играе важна роля в някоя от неочакваните пътеки, по които съдбата ви непременно ще се отправи. Отрицателните страни на тази карта показват непроменлив и упорит, дори инатлив характер, който не желае или не може да се пригоди към променливите или просто различни условия. Новите идеи не го интересуват; лице с такъв характер предпочита да вегетира като животно, но нищо и никога да не се променя. Промяната е концепция, която той просто не може да приеме. Когато влиянието на Колелото на съдбата върху отделния човек е само временно, тогава тази карта показва период, в който делата ви по всяка вероятност ще се подобрят и това благоприятно развитие ще бъде изцяло провокирано от независещи от вас събития. Съдбата е странен процес, на който понякога му е нужно малко време за големи дела. Късметът ще бъде на ваша страна през този период и всякакви спекулативни авантюри, в които се намесите, ще ви донесат добри дивиденти. Един проблем, който отдавна ви тревожи, също ще се разреши при доста странно стечение на обстоятелствата. Това е доходоносен период за всеки, който попадне под временното управление на тази карта. Време е да пожънете успехите, които отдавна сте заслужили с упоритост и усърдие.

 

XI. СПРАВЕДЛИВОСТТА

Значение първо:          

  Справедливост, правда, съдебна власт.

Значение второ:           

  Правото е на страната на другите, предразсъдъци, неискреност, прекалена строгост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Справедливостта е гласът на нашата съвест, който ни казва, че е време да уравновесим везните на живота и най-сетне да решим по какъв курс ще поемем, за да има смисъл нашето съществуване. И за да не сбъркаме, всичко трябва да се премери внимателно. Осем, числото на тази карта, древните гърци наричали число на правосъдието, защото се състои от две равни половинки от четни числа, които му придават равновесие. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта насочва към хора, които без съмнение ще бъдат призовани да изиграят ролята на съдии в определен момент от живота си. Вашата здравомислеща преценка ще бъде нужна, за да се разрешат спорове или важни морални дилеми. Като човек обаче вие може би не се чувствувате толкова сигурен в себе си и от време на време доверието, което ви възлагат, и вярата в безпогрешността на вашите решения може да ви дотежат. Непременно ще ви се прииска да свалите поне за известно време тази отговорност от плещите си. Когато обаче везните се наклонят към негативната страна, личността се превръща в човек, който е всичко друго, но не и честен. Той е предубеден, действува преднамерено и е пълен с предразсъдъци. При всеки случай мисли само какво ще спечели, а не кое е право и кое криво. Тези хора трябва изцяло да преосмислят и пренаредят живота си, ако искат да заживеят спокойно и хармонично. Когато влиянието на Справедливостта е само мимолетно в живота на човека, тогава то сочи период, в който умът ви ще бъде до голяма степен зает с юридически дела и въпроси. Това може да означава нещо съвсем простичко, например като разчитане на завещание или пък на някакъв друг по-сложен документ за прехвърляне на имущество. Но може да означава и голямо криминално или друго дело, в което вие ще играете главната роля. Изобщо това е период, пълен с изпитания и всякакви предизвикателства за вас, когато със сигурност ще ви бъде нужно да мислите трезво и да действувате разумно. Бъдете готов да взимате бързи решения при неочаквани екстремни събития.

 

XII. ОБЕСЕНИЯТ

Значение първо:          

  Мъдрост, далновидност, изпитания, жертви, пророчества.

Значение второ:           

  Егоизъм, себичност, тълпата, обществеността.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Обесеният символизира обновление и спасение. Той доброволно жертвува всичко, безсмъртие на духа и вътрешен мир. Ключовата дума за тази карта е обръщане като преобръща своето положение, човек може да види всичко от съвършено различен ъгъл. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта указва уникална личност, която притежава способността леко и бързо да се приспособява към променящите се обстоятелства. Тези рядко срещащи се хора притежават блестящ и гъвкав ум и неизчерпаеми запаси от състрадание и са готови да раздават при всички случаи. Умеят да забравят личната изгода, когато трябва да помогнат на изпаднал в безизходица човек. Хора, които се намират под управлението на тази карта, са мъдри, смели и уравновесени. Когато се задействуват негативните му страни и Обесеният бива изправен, тогава картата сочи страдания и безпокойства; човек, който може лесно да стане жертва на интригите на други и да се превърне в изкупителна жертва. Това означава живот, преминал в борба, чиято кулминация е поражението. Когато влиянието на Обесения е само временно, това означава период на изчакване, който ще ви даде достатъчно време, за да видите нещата в перспектива такива каквито са в действителност, а не както изглеждат. Ключовата дума за картата на Обесения е обръщане и именно през този период това може да се случи нещо, което досега е вървяло зле, ще започне да се подобрява или обратното. Обикновено обаче за всичко в този живот се плаща определена цена и вие може би ще трябва да направите няколко доброволни жертви, когато сте под влиянието на тази карта, за да получите в замяна други преимущества в живота си по-късно. Равновесието трябва да се поддържа!

 

XIII. СМЪРТТА

Значение първо:          

  Край, разруха, тленност, разложение.

Значение второ:           

  Леност, сън, летаргия, сомнамбулизъм.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Смъртта не е чак толкова злощастна карта, колкото обикновено се смята. Тя символизира факта, че всичко живо в крайна сметка умира и че физическата смърт трябва да се разглежда само като начало на нов вид съществуване, а не като край на живота. Картата представлява драстична промяна и преобразуване. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта упражнява много силно влияние върху съдбата. При картата тринадесет няма сиви полутонове и хората, които тя управлява, биват или изключително добри, или ужасно зли. Но в която и категория да попаднат, животът им никога няма да страда от еднообразие и скука, тъй като промяната ще го съпътствува от началото до края. Тези хора притежават освен това творческо въображение и могат почти мигновено да превръщат безнадеждни ситуации в неочакван успех. Негативното лице на картата тринадесет обаче не представлява много привлекателна картина то разкрива зъл, разрушителен човек, който не се интересува дали подпалва чужда черга, стига на него да му е добре. Той е подъл, проклет, отмъстителен и често си доставя удоволствие с алкохола, опиатите и сексуалните перверзии. Когато влиянието на тази карта е само временно, тя пак продължава да сочи към промяна, и то към съвършено неочаквана, голяма промяна в начина на живот, която със сигурност ще настъпи през този период. И нещо повече: тази промяна по всяка вероятност ще се окаже единственото възможно решение в създадената ситуация, колкото и невероятно да изглежда това. Дългосрочните планове и предложения също трябва да се преработят или дори направо да се отхвърлят, защото по този начин ще се освободите и при случай ще можете да приемете други, по-интересни предложения. Когато упражнява своето временно влияние, картата сочи началото на изцяло нов етап във вашия живот и вие трябва да сте готов да забравите миналото и всичките мили за вас спомени, за да тръгнете напред по пътя на подема и по-нататъшното усъвършенствуване.

 

XIV. УМЕРЕНОСТ

Значение първо:          

  Пестеливост, умереност, оскъдица, приспособяване, администрация.

Значение второ:           

  Всичко, свързано с църкви, религия, секти. Но и липса на единство, нещастни връзки, сблъсък на интереси.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Думата умереност", когато се използува в смисъла на картите Таро, означава смесването на всички съставни части в равни пропорции. Тази карта символизира прехода на времето така, както то тече от миналото през настоящето към бъдещето. Тя е свързана и със смисъла на прераждането преминаването на душата от едно съществуване към друго. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта означава живот, който ще бъде едновременно хармоничен и ще се радва на реализация. Четиринадесет се смята за изключително чувствено число и под негово влияние удоволствията на плътта придобиват още по-голямо значение. Но от професионална гледна точка управляваните от тази карта трябва през целия си живот да се стремят да въздействуват на други хора и да променят обстоятелствата около тях чрез такт, дипломатичност и загриженост, ако искат да успеят. Тук основните думи са предпазливост и благоразумие. Отрицателната страна на Умереността предупреждава за опасността от провал поради постоянно несправяне във важни моменти както в личния, така и в професионалния живот. Когато случаите на неудачи зачестят, тогава хората около вас окончателно ще загубят доверие в способността ви да постигнете нещо значително. Когато влиянието на Умереността е само временно, то причинява голямо раздвижване много хора ще влязат или излязат от кръга на вашите приятели; ще има и много, макар и краткотрайни пътувания, някои от тях може би и в чужбина. Финансите са също в благоприятен аспект, въпреки че числото четиринадесет носи със себе си опасност, която най-често се проявява под формата на природни бедствия, наводнения, земетресения и т.н., а те обикновено донасят големи щети на търговията и обществения живот. Аспектът на тези вибрации осигурява доста сексуални преживявания, докато сте под влиянието на тази карта и нейното число.

 

XV. ДЯВОЛЪТ

Значение първо:          

  Опустошение, насилие, големи усилия, съдба, предопределение (което не винаги е лошо).

Значение второ:           

  Слабост, обреченост, заслепеност, дребнавост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Дяволът представлява енергията на вътрешното аз енергия, която трябва да бъде контролирана и напътствувана към положителното и конструктивното, да бъде направлявана към светлината. Когато се остави да следва собствения си път, тази енергия води към мрак, зло и в крайна сметка към Сатаната. Тази карта ни напомня за нуждата да се издигнем над ниските си инстинкти, за да достигнем по-висши сфери на съзнанието. Тя ни подтиква да станем по-цивилизовани, по-проницателни и по-изтънчени в предпочитанията си. Когато Дяволът управлява едно от четирите Лични числа, това ни насочва към човек с изключително силен характер и магнетично излъчване. Много често той (тя) е даровит оратор или пък талантлив художник, литератор и музикант. Това са хора с голям късмет, които като че ли привличат всички блага и богатства в живота към себе си. В отрицателното си проявление картата разкрива човек, устремил се към властта на всяка цена. Той е готов да използува положението си в обществото за задоволяване на личните си амбиции, човек, който не полага почти никакви усилия, за да овладее животинската страна на собствената си природа и може да бъде много опасен враг. Когато влиянието му е преходно, Дяволът дарява много лична свобода и човек обикновено успява да преодолее ограниченията, които са му действували сковаващо до този момент. Но също така лесно можете да се окажете в капана на собствените си ненамаляващи проблеми и обвързващи задължения, които вибрациите на тази карта носят със себе си. През този период трябва много да се пазите от преумора и напрежение, а ако ще съставяте дългосрочни планове, удължете ги с няколко дни или пък ги подплатете с повечко пари, отколкото сочат изчисленията ви, изобщо оставете си място за непредвидимото.

 

XVI. КУЛАТА

Значение първо:          

  Нещастия, беди, нужда, позор, неприятности, немилост, разочарования, разорение.

Значение второ:           

  Същото, но в по-слаба степен. Освен това: потисничество, тирания, пленничество.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Кулата символизира силата на космическата енергия, светкавицата (мълнията), блясъка на вдъхновението, което носи със себе си просветление. Поразяващата сила на гръмотевицата представлява изчистването на ума от остарели представи и неговото освобождаване и готовност да възприема нови идеи, условия и схващания. Ключовата дума на тази карта е пробуждане. Кулата се издига като твърдина, която ни предупреждава, че за да оцелеем, трябва да бъдем гъвкави. Само като се огъваме и приспособяваме непрестанно, ще можем да устоим и на най-суровите удари на съдбата. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта показва живот, изпълнен с тревоги и осуетени амбиции. Човекът ще изживее много разочарования и несправедливости, причинени от външни влияния, над които той няма власт. Природата някак си ще работи против него и всеки път, когато успехът или напредъкът ще изглеждат възможни и близки, съдбата ще се намесва, за да го изтласка отново назад. Тази карта (число) е много трудна, особено когато влиянието є е постоянно. В отрицателните си черти Кулата показва, че човек сам си създава повечето проблеми и че те биха могли да се избягнат, само ако той съумее да се задълбочи в подробностите, които обикновено крият най-големите клопки. Тя предизвиква ненужно страдание и самоунищожение. Когато влиянието на тази карта е временно, тя предсказва лично страдание, което трябва да се изтърпи, за да се постигне по-висока степен на духовно развитие. То трябва да се възприема като едно предупреждение, без излишно да се драматизира. Бъдете особено внимателни при пътуване или при работа с машини! Планирайте бъдещето си умно, така че да избегнете, доколкото това е възможно, разочарованията.

 

XVII. ЗВЕЗДАТА

Значение първо:          

  Загуба, кражба, липса, самота, но и добра надежда, изгледи за успех.

Значение второ:           

  Арогантност, високомерие, безсилие.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Звездата е изключително духовна карта и символизира дверите на ума, които стоят отворени, готови да приемат познания и мъдрост. Водата, която се излива на земята, представлява осъзнатия интелект, а водата, която се излива обратно в басейна подсъзнанието. Осемте звезди символизират висшите стремления, а най-голямата звезда с осем лъча кръговрата на живота. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта означава енергична личност, която смело се бори, когато животът я притисне натясно и в крайна сметка надделява над изпитанията и трудностите, за да стигне до успеха. Седемнадесет е числото на безсмъртието и много често хора, които се намират под управлението на тази карта, постигат или създават нещо, с което записват името си в историята, нещо, което остава след тях за вечни времена. Хората, засегнати от отрицателните влияния на Звездата, са изключително тесногръди и много мъчно възприемат нови, прогресивни идеи и модерни методи за работа. Липсва им увереност в собствените способности, както и в способностите на другите. Отрицателните ключови думи за тази карта са разяждащо съмнение и ограничен ум. Когато влиянието на Звездата е само преходно, тогава тя предсказва период на голям късмет, реализация и възможно пътуване. Ще се появят много добри възможности за индивидуален напредък, през нейната призма близкото бъдеще ще изглежда по-розово, сигурно и щастливо, особено в сравнение с отминаващия период. Постарайте се да разширите светогледа си и да погледнете на живота и на това, което той може да ви предостави, от една по-висша гледна точка и действувайте с повече замах, отколкото е типично за вас. Даден ви е отрязък от нов живот и достатъчно енергия, за да осъществите всичките си желания.

 

XVIII. ЛУНАТА

Значение първо:          

  Скрити неприятели, опасност, клевета, измама, неяснота, заблуда, ужас.

Значение второ:           

  Непостоянство, колебливост, мълчание, по-малки заблуди и грешки.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Луната представлява почивката, възстановяването на силите и подготовката за изгрева на новия ден. Нощем ние спим, за да дадем възможност на нашите тела да се подготвят за очакващите ги дела. Нощем физическото изтощение намалява, клетките на тялото ни се възстановяват и умовете ни навлизат в един свят на фантазии и сънища. Тази карта символизира временно задържане на жизнеността и обновлението. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта обозначава човек, който трудно се справя с действителността. Мечтател, който предпочита да се притаи в света на собствените си копнежи и илюзии, отколкото да се бори с живота и да погледне очи в очи съпътствуващите го проблеми. Тези хора са изключително емоционални и притежават живо въображение. Често ги спохождат необикновени или пророчески сънища и ги карат още повече да се отдалечават от ежедневната действителност. Хора, управлявани от Луната, нерядко имат развити ясновидски способности и лечителска сила. Те обаче трябва да се отнасят по-грижовно към собствената си физика и да гледат с повече уважение на себе си, защото, ако се занемарят, ще пострада физическото и душевното им здраве. Негативното лице на Луната ни разкрива стеснителни, предпазливи хора, които се плашат и от собствената си сянка. По принцип на тях им липсва смелост и ако изпаднат в затруднение, нервите им не издържат в критичните моменти. Предпочитат статуквото пред всякакъв риск и се боят да опитат новото, защото то обикновено е свързано с усилия и изпитания. Когато влиянието на тази карта е само преходно, тогава то сочи период, през който, за да се постигне напредък, трябва повече да разчитате на интуицията си, отколкото на разума. Това е време на криза на вярата, когато можете да разчитате единствено на себе си. Дори когато ефектът є е временен, тази карта ще породи у вас желанието да избягате от действителността на всяка цена нещо, срещу което трябва упорито да се съпротивлявате. Под нейното влияние възниква и въпросът за здравето и за да преживеете този период безпроблемно, трябва да положите допълнителни усилия в тази насока. Ще трябва да намалите темпото и да заживеете по-предпазливо и благоразумно. Луната ни предупреждава за дебнещи опасности, предателство и измама.

 

XIX. СЛЪНЦЕТО

Значение първо:          

  Материално щастие, добър брак, задоволство.

Значение второ:           

  Арогантност, високомерие, безсилие.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Слънцето е сияйната светлина на вътрешното аз. То притежава неизмерима сила и животворно влияние, които изпраща към Земята. То символизира единството на съзнанието и подсъзнанието, т. е. на завършена цялост. Когато съвпада с едно от Личните числа, тази карта ни показва човек, който е роден за водач. Организиран, целеустремен и дисциплиниран, той умее да управлява. Това е жизнена и магнетична личност, преливаща от дръзки идеи, които винаги успява да реализира въпреки всевъзможните спънки. Този човек притежава виждания за бъдещето и градивно въображение. Той наистина заслужава овациите и одобрението, на които толкова държи. Управляваният от тази карта притежава издръжливост, разум и упоритост да преодолява всякакви препятствия, които животът изпречва по пътя му, колкото и непреодолими да са те. Когато Слънцето зелезе или се скрие зад облаци, пред нас се изправя един съвършено различен човек, който все гледа да измами другите, пък дори и себе си. Липсва му способност за преценка и поради това мегаломанските му начинания обикновено завършват с провал и позор. Успехите, с които от време на време ще може да се похвали, със сигурност са постигнати чрез съмнителни средства и във всеки случай са незаслужени, въпреки че той ще гледа на тях като на изключителни постижения. Когато влиянието на Слънцето е само преходно, картата насочва към изключително благоприятен и щастлив период. Време за нови начинания както в личния, така и в професионалния живот и любовта, и бракът имат големи изгледи за успех под тези благоприятни вибрации. Щастието е ненакърнимо, както и успехът и честта. Всякакви планове за бъдещето със сигурност ще успеят. В края на краищата периодът ще бъде несъмнено щастлив и плодотворен.

 

XX. СТРАШНИЯТ СЪД

Значение първо:          

  Промяна, обновление, резултат.

Значение второ:           

  Слабост, малодушие, простота, но и съвет, решение, присъда.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Тази карта представлява изключително важен период в духовното развитие. Тя символизира Страшния съд или Божествения гняв, който се таи у човека и го кара непрестанно да се стреми към по-високи и по-високи постижения. Това е творческият стремеж. Ключовата дума е реализация. Когато съвпада с едно от четирите лични числа, тази карта обозначава човек, роден за велика цел или пък за изпълнението на определен дълг през този си живот. Не може да се каже, че тя носи светски успех, но със сигурност насочва към духовни висоти, за чието достигане лек път няма пътят е осеян с препятствия, но вие не трябва да унивате в период на изпитание, а да укрепвате духа си. Съдът е името на тази карта и това трябва да правите, когато сте изправени пред труден избор, който само вие можете да направите. Не се живее леко под тези вибрации често ще ви се налага буквално да се раздавате без никаква надежда за възнаграждение или дори похвала през този живот, но ако вярвате в прераждането, несъмнено ще натрупате доста капитали, които ще облагодетелствуват кармата ви в следващия живот. Отрицателните страни на картата показват човек, който е пропилял живота си. Не се е потрудил да се възползува от възникналите възможности и се чувствува виновен и озлобен заради изпуснатите шансове. Той си мисли, че животът го наказва, че не е успял да направи нещо от себе си. Когато влиянието на картата е само временно, тогава настъпва период на пробуждане и новите планове и амбиции трябва да бъдат задействувани. Вероятно е обаче не всичко да тръгне по мед и масло, така както ви се иска, затова бъдете готов на временни спънки и протакания. Ще можете да постигнете много през този отрязък от време, но истинската ви награда ще бъде удоволствието ви от духовното, а не от материалното. Ако здравето ви е създавало някакви неприятности до този момент, сега, под влиянието на тези вибрации, те ще изчезнат и вие ще се почувствувате в отлична форма.

 

XXI. СВЕТЪТ

Значение първо:          

  Сигурен успех, път, пътешествия, изход, емиграция, бягство, смяна на местожителството.

Значение второ:           

  Леност, стагнация, но и постоянство, издръжливост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Светът представлява краят на търсенето, когато целта вече е постигната. Владеете себе си и обстоятелствата около вас. Тази карта символизира кълновете на нови стремежи, когато пътуването в търсене на собствената личност ще поеме по кривата на нов цикъл. Изображението върху картата показва вечния танц, кръговрата на живота. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, тази карта означава живот, изпълнен с борби и трудности, които обаче ще се увенчаят с лични постижения и почести. Всеки, който попадне под управлението на тази карта, ще постигне своите цели, но чак след дълги и неизбежни изнурителни усилия, които могат да продължат с години. Все пак, ако не забравяте, че в края на пътя ви чака успехът, по-лесно ще изтърпите времето на изпитания. Когато Светът обаче обгърне човека с негативните си страни, той започва да се страхува и от най-малката промяна. Страда от липса на стимули и енергия и предпочита бездействието, защото то е по-безопасно, но потъвайки в застоялото блато на леността, той сам се лишава от мотиви и цели. Когато влиянието на картата е само временно, то обозначава края на определен етап в живота. Това е период, в който трябва да приключите всички недовършени дела. Сложете ред в живота си и се пригответе за нова и по-вълнуваща фаза. Възможно е пътуване под влиянието на тази карта и то за удоволствие, а не по работа. Трябва да се отпуснете и да се ободрите, преди да пристъпите към следващото предизвикателство, което ви е приготвила съдбата.

 

0. ШУТЪТ

Значение първо:          

  Глупост, лудост, разсипничество, опиянение, делириум, екстаз, предателство.

Значение второ:           

  Нехайство, безгрижие, заплитане в неприятности, апатия, суета, нула.

Значение трето:           

  Тук е мястото да се спра на един, според мен, маловажен въпрос. Различните автори спорят за мястото на картата Шутът в колодата. Някои го поставят на първо място, защото от край време наричат тази карта и с друго име Алефът. А Алеф е първата буква на староеврейската азбука. Други определят мястото на Шута в края на големите аркани; трети го поставят между XX и XXI карта. Всичко това е без значение, защото така или иначе преди гадаенето картите се разбъркват. Иска ми се да отбележа и още нещо. В системата на Уейт местата на две карти са разменени. При класическото Таро Силата носи номер XI, а при Уейт VIII. Справедливостта е била номерирана с VIII, а при Уейт тя носи номер XI. И този факт е без особено значение за гадаенето, но аз съм длъжен да го спомена, за да бъде изчерпателна информация в тази книга.

 

Значение в КАБАЛА

Тази карта обещава ново начало и нов живот. Тя съдържа в себе си семето на цял нов цикъл от преживявания. Когато то се засее, отгледа и развие, вие ще изживеете и ще научите много. Шутът може да се постави в началото или в края на картите от големите аркани; той е 0 или 22. Двадесет и две е древно число символ на кръга, както и Царско число, а Шутът също символизира кръга или по-точно кръговрата на живота. Когато съвпада с едно от четирите Лични числа, означава, че човекът е мечтател, който се пробужда само когато го засегнат тревоги и опасности. В девет от десет възможни случаи това означава, че той е оставил всичко за последния момент, а после е изпуснал и него. Това е много неприятно положение, още повече че той е добродушен и мил човек, който в никакъв случай не заслужава да преживява подобни проблеми, но така или иначе, изглежда, че самият той държи да си живее в този свой рай за наивници. През целия си живот ще се оставя други да взимат решения вместо него или да влияят на неговите решения. Обратната или негативната страна на тази карта е Жокерът, който предсказва неприятности, създадени по ваша вина, които сте могли да избегнете, ако сте действували не така безразсъдно и импулсивно. Когато влиянието е преходно, тогава картата сочи период, в който трябва да сте подготвени за неочакваното, защото именно то ще упражни огромно влияние върху изхода от този етап от вашето развитие. Ще има предизвикателства, които, ако успеете да преодолеете с достойнство, ще се окажат от голяма полза за вас. Това е също така период, през който ще вземете важни решения, тъй като новият етап, в който навлизате, вече се чувствува. Внимавайте тези решения да бъдат реалистични, защото сега не е време за празни мечтания. Стъпете и с двата си крака твърдо на земята!

 

ЖЕЗЛИ

 

ЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Тъмнокос мъж, женен и любезен, честен и добросъвестен.

Значение второ:           

  Добър, но строг; аскетичен, но толерантен.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, притежават голяма морална сила на характера, устойчивост, смелост и щедрост. Те са изключително верни, предани и поривисти в любовта показват чувствата си толкова разпалено, че често смущават партньорите си. Вярват в семейството и са страстни защитници на традициите в него. Близките им нерядко се обръщат към тях за съвет и подкрепа в трудни моменти и често ги молят да играят ролята на посредник, когато възникне трудноразрешим проблем. Тези хора са дружелюбни и честни до глупост. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И ТРИ са неотзивчиви и всъщност не се интересуват от никой друг освен от себе си. Не понасят никого и не биха се подложили на никакви лишения, дори за кратко време. Те са сметкаджии, безмилостни използувачи и обикновено използуват мръсни номера , за да постигнат целите си. Временно влияние: Това е изключително щастлива карта, която обещава сполука за плановете ви. Но може да се окаже, че все пак имате нужда от помощ под формата на съвет или закрила от вишестоящите, за да могат плановете ви успешно да потръгнат. И съветът, и закрилата охотно ще ви бъдат предоставени, стига да ги поискате. Всякакви договори и пътувания ще бъдат в много благоприятен аспект под влиянието на тази карта.

 

ЦАРИЦАТА:

Значение първо:          

  Тъмнокоса жена, целомъдрена, мила и почтена.

Значение второ:           

  Добра, пестелива, услужлива жена. Освен това: съпротива, завист, дори измама и изневяра.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, са добродушни и се отнасят с разбиране към чувствата на другите. Притежават остър ум и богато въображение. Използуват ги най-вече за благото на близките си и обществото. Те са хора, привързани към дома и семейството. Големи любители са на природата. Предпочитат живота на открито пред живота в големите, пренаселени и шумни градове, които като че ли потискат любящата им, топла и щедра същност. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ са хора властни, които обичат да се налагат и да заповядват, да превръщат околните в роби на прищевките си. Някои от тях са злобни и саркастични, докато други са невероятно суетни. Непрекъснато си въобразяват, че някой им мисли злото и изобщо са много неприятни личности. Временно влияние: Още една щастлива карта, която подобно на Царя обещава помощ и подкрепа отгоре, от вишестоящите. През този период любовта ще играе важна роля в живота ви. Съществува възможност за лично облагодетелствуване чрез връзка с човек от противоположния пол. Не е нужно това непременно да е личността, с която сте се свързали сериозно, въпреки че би могло да е именно тя.

 

РИЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Отпътуване, отсъствие, бягство, емиграция. Любезен, тъмнокос и млад мъж сменя местопребивава-нето си.

Значение второ:           

  Скъсване, раздяла, прекъсване, кавга.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, може да ви се сторят чудновати при запознанство, защото са много неспокойни, непредвидими и са от донкихотовски тип. Но действията им в никакъв случай не са лишени от мъдрост. Те са приятни, забавни и весели. Когато човек е с тях, е невъзможно да скучае. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И ПЕТ просто умеят да създават неприятности от всякакъв род. Те са деструктивни, злонамерени и обичат да предизвикват дразги и раздори, както и излишни спорове. Временно влияние: През този период ще можете значително да напреднете, но на определена цена. Ще трябва да преодолеете много угнетяващи тревоги и проблеми, преди да достигнете целта си. Опитайте се да пооблекчите нелекия си път, като използувате мъдростта си, придобита от житейските неволи.

 

ПАЖЪТ:

Значение първо:          

  Тъмнокос младеж, верен любовник, пратеник, куриер. Ако съседната карта е мъж, момчето ще бъде на негова страна. Ако картата е МОМЧЕ ОТ ЧАШИ, тогава насреща си имаме опасен съперник.

Значение второ:           

  Анекдоти, лоши новини, както и нерешителност и непостоянство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, притежават заразителен ентусиазъм; знаят какво искат от живота и как да го постигнат. Те са като хамелеоните умеят да се променят и нагаждат дори и външно към всякакви обстоятелства и условия. Увличат хората около себе си, но понякога остроумните им забележки попадат направо в болното място на човека, за когото са предназначени. Иначе са верни на каузата хора и усърдни работници. На тях може да се разчита без колебание. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ са злосторници от най-лошия тип. За тях няма по-голямо удоволствие от това да пуснат някой зловреден слух или клюка по адрес на невинен или нищо неподозиращ човек. Не може да им се има никакво доверие, особено когато трябва да пазят тайна моментално ще я разгласят, преди още да си обърнете гърба, при това с много допълнителни украшения. Не притежават никаква дълбочина на характера, напротив, те са повърхностни и нищожни личности. Временно влияние: Това е време, в което трябва много внимателно и предпазливо да обмисляте всякакви решения. Близкото бъдеще не изглежда много обнадеждаващо по няколко причини някои от вашите приятели или колеги са наистина вълци в агнешка кожа и със сигурност ще се възползуват от вас, стига да им предоставите тази възможност; всякакви съдружия и начинания са застрашени от провал поради второкласното им управление; политиката на внимателно сближаване с определени хора може да се окаже решаваща за бъдещото ви благоденствие. Действувайте предпазливо през този осеян с мини период. Все пак това е временно положение и рано или късно трябва да отмине.

 

ДЕСEТКА:

Значение първо:          

  Многозначителна карта! Може да означава чест и благонадеждност. По правило тази карта представлява някакво бреме, но и съдба, печалба, успех. Тя означава също така илюзия, измама, предателство. Мястото, към което сочи фигурата, може би ще пострада от десетте палки. Успехът се свежда до нула, ако тази карта е последвана от ДЕВЕТКА ОТ МЕЧОВЕ. При правни спорове тази комбинация означава загуба на процеса.

Значение второ:           

  Трудности, спънки, интриги.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Под постоянното влияние на тази карта знайте, че ще оцелеете. Независимо какъв кръст има да носите или пред какви препятствия ще бъдете изправени, никога няма да ви липсва смелост да надделеете и да продължите пътя си. Вие сте състрадателен и сърдечен човек, който винаги намира време и съчувствие за онези, които са в нужда. Хора като вас са солта на земята и макар че може да не постигнете главозамайващи успехи, бойкият ви дух не ще ви позволи да потънете в дълбините на отчаянието. Отрицателни черти: Отрицателните ТРИДЕСЕТ И ШЕСТ толкова много лъжат, че често забравят каква е била самата истина. Измамата се превръща за тях в начин на живот и оттук нататък те просто не могат да издържат на изкушението да заблуждават хората, дори когато това е съвършено безсмислено. Плетат сложни мрежи, но в крайна сметка сами попадат в тях. Временно влияние: Под силата на тази вибрация трябва да очаквате известни неголеми проблеми, които обаче не бива да оставяте неразрешени. Възможно е да бъдете натоварени и с допълнителна отговорност, но за това ще получите и допълнително възнаграждение. През този период ще се радвате на добро здраве. Трябва да се стремите да канализирате излишната си енергия в проект, който ще бъде едновременно и полезен, и оригинален.

 

ДЕВЕТКА:

Значение първо:          

  Сила, проявена по време на съпротива. Ако се почувствува нападнат, този мъж смело ще се противопостави. Картата притежава още няколко странични значения: забавяне, протакане.

Значение второ:           

  Спънки, нещастия, мизерия, беда.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Ако сте такъв голям щастливец и попаднете под постоянното влияние на тази карта, знайте, че със сигурност притежавате голяма сила на характера и уравновесеност. Сякаш нищо не може да смути олимпийското ви спокойствие, колкото и трагично да е положението. Вашето отношение към подобни ситуации може да служи само за пример на останалите. Вярата ще ви крепи в трудни моменти, защото знаете, че в крайна сметка доброто ще победи. Държите на сигурността, но тя е нещо, за което никога няма да ви се наложи да се тревожите. Така става, че хората, които се намират под влиянието на тези вибрации, в даден момент обикновено наследяват и власт, и пари. Отрицателни черти: Отрицателните ТРИДЕСЕТ И ПЕТ са тесногръди и неразумни хора. Инатът у тях е толкова силен, че са съвършено неспособни на компромиси и отстъпки, дори когато са за тяхно добро. Трудно им е да се движат в крак с времето, защото предпочитат дявола, стига да е познат, пред всичко непознато. Нетърпеливостта е също част от техния характер и всякакво забавяне или осуетяване на плановете им направо ги влудява. Временно влияние: Когато влиянието на тази карта е само преходно, тогава настъпва период, през който вие ще се намирате в особено благоприятно положение да се борите за постигане на целите си. Свалете кадифените си ръкавици и престанете да се отбранявате с различни извинения! Няма друг начин да победите. Покажете ли си веднъж зъбите, хората ще се замислят дали отново да ви мамят с празни обещания или долнокачествени стоки.

 

ОСМИЦА:

Значение първо:          

  Големи надежди, голямо бързане, голяма дееспособност. Освен това: финален спринт към цел, която обещава трайно щастие. И още: всичко, което е в движение, най-вече стрелите на Амура.

Значение второ:           

  Стрелите на завистта, вътрешни противоречия, угризения на съвестта, кавга.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Много ще пътувате в този живот както по работа, така и за удоволствие; да обикаляте света ще се превърне едва ли не в ежедневие за вас. Не може да се каже, че успехът ви е сигурен, но ще ви бъдат предоставени всички условия да осъществите желанията си. Какво ще постигнете в действителност, ще зависи само и единствено от вас. Числото ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ управлява растежа и развитието и освен това се свързва със тайнственото в природата. Отрицателни черти: В негативната си промяна това число разкрива личност, която е прекалено ентусиазирана, енергична и интелигентна, но за нещастие не притежава нито капчица здрав разум. Това са хора, които се опитват да постигнат твърде много за кратко време и преждевременно изразходват потенциала си, преди да е настъпило времето за пълната им реализация. Временно влияние: Действеност е ключовата дума в този период. Около вас ще гъмжи от идеи, проекти и хора, които ще идват и ще си отиват. Нещо, което в миналото ви е спъвало и забавяло, сега само ще действува като ускорител за постигането на задоволителни резултати. Под влиянието на тези вибрации очаквайте засилени връзки, нови контакти и важни познанства, но най-вече пътувания.

 

СЕДМИЦА:

Значение първо:          

  Сила, но и диалог, спор. В делови смисъл: преговори, търговска война, конкуренция, бартерни сделки. И още: успех.

Значение второ:           

  Грижи, конфузно положение, объркване.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Тази карта сочи живот с големи възможности, които могат да бъдат осъществени само с помощта на голяма решителност и неотстъпчивост. Този жизнен път не е лек; ще има хора, които ще се опитата да ви отклонят от целта. Много неща без съмнение ще се провалят и сигурно ще се натъкнете на не едно препятствие. Въпреки всичко обаче успехът ще дойде, ако имате волята да устоите докрай и да преодолявате изпитанията едно по едно. Отрицателни черти: Отрицателното лице на тази карта показва свенлив човек, който и на мравката прави път. Това са хора, които бавно мислят, бавно реагират, липсва им решителност и поради тези си слабости изпускат много възможности. По-скоро ще се скрият вдън земя, отколкото да се изправят, да се борят за себе си и ако трябва, да изтърпят позора на поражението. Временно влияние: През този период може да се окаже, че от вас се иска да поемете допълнителна отговорност, най-вероятно в личния живот. Някое от вашите деца може би ще се нуждае от личната ви подкрепа или пък възрастен роднина може да легне на вашите ръце. Под влиянието на тази вибрация ще трябва под някаква форма да направите жертва, за да изпълните всичките си задължения, но бъдете сигурен, че за това изпитание ще бъдете неочаквано възнаграден. Горе главата и не се отчайвайте, защото ви чакат напрегнати и изтощителни дни.

 

ШЕСТИЦА:

Значение първо:          

  Картата покрива различни значения: триумфиращ победител, който би могъл да бъде и пратеник, носещ радостни вести. Поради това значенията Ј се свеждат до следното: очаквания, желания, надежди и пр.

Значение второ:           

  Грижи, страх от победоносен враг, който е застанал пред портите, предателство, невярност.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Под постоянното влияние на тази карта вие непрестанно ще търсите удовлетворение от това, което вършите или с което се занимавате. Всъщност това удовлетворение ще бъде от по-голямо значение за вас, отколкото всякакви парични възнаграждения. Ще го извлечете от работата си, въпреки че ще трябва да се трудите изключително упорито и да прокарвате нови революционни идеи, за да получите признание. Отрицателни черти: Отрицателните ТРИДЕСЕТ И ДВЕ са страхливи хора, които винаги си въобразяват, че ще им се случи нещо лошо, а ако всичко им върви по мед и масло, започват да им се привиждат дебнещи ги отвсякъде злини. Някои от тях страдат от мания за преследване и си втълпяват, че неизвестни врагове заговорничат срещу тях. Временно влияние: Това трябва да бъде много благоприятен период, в който ще се чувствувате като победител, защото една голяма ваша мечта ще се сбъдне. Чака ви добра вест, кояго засяга личния ви живот. Когато се случи да се сблъскате с хора, възприели възгледи, противоположни на вашите, гледайте дипломатично и тактично да ги спечелите на ваша страна, вместо брутално да ги отблъсквате, особено когато сте под влиянието на точно тази вибрация.

 

  ПЕТИЦА:

Значение първо:          

  Имитация, мними битки; борба и съревнование в стремежа към щастие и богатство. Именно поради това за някои тази карта означава и злато, печалба, благосъстояние.

Значение второ:           

  Разправии, кавги, измами, противоречия.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Никой, който се намира под постоянното влияние на тази карта, няма да получи каквото и да било в този живот наготово, поднесено му като на тепсия. За всичко ще трябва да се бори, да упорства, да го постига стъпка по стъпка, докато напредва по стълбата на успеха. Но крайната цел си заслужава усилията, затова трябва да действувате решително и докрай. Отрицателни черти: Отрицателните ТРИДЕСЕТ И ЕДНО не са достатъчно хитри, за да прикриват следите си и често стават обект на обвинения в заговори, сплетни, интриги и предумишлена измама. Отношението им към живота е такова, че може да ги вкара в юридически усложнения, които биха могли с лекота да бъдат избягнати, ако те самите са се показали по-разумни още от самото начало. Временно влияние: В този период е за предпочитане да оставате повече насаме дайте си време за размисъл и почивка. Откъснете се от напрежението на живота. Това не означава, че трябва да заживеете отшелнически и да се самоизолирате от всички, а само да се усамотявате по един-два часа на ден, за да съберете собствените си мисли. Усамотението със сигурност ще окаже благотворно влияние и върху здравето ви.

 

ЧЕТВОРКА:

Значение първо:          

  Спокойствие, хармония, мир, благосъстояние.

Значение второ:           

  Значението остава непроменено: благосъстояние, растеж, щастие, красота.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното въздействие на тази карта, са доста цивилизовани личности, които от всичко на света най-много обичат да се обграждат с удобства и красота и най-вече с културни ценности. Те са умни и освен това държат на елегантните дрехи, независимо дали отиват на опера или да работят в градината. Често стават добри моделиери и изобретатели. Отрицателни черти: Отрицателните ТРИДЕСЕТ са суетни и превзети. Често стават смешни с маниите си на тема добри маниери, етикет и изисканост. Те са истински контета. Сноби са до мозъка на костите си, но защо трябва да се правят на толкова важни, така и не става ясно. Имат склонност към всичко упадъчно. Временно влияние: Когато влиянието на тази карта е само преходно, това означава, че е време да задвижите някои от вашите идеи. Под въздействието на тези вибрации мозъкът ви ще работи като машинка и затова сега е моментът да разрешите старите си проблеми. Това число не е нито особено щастливо, нито пък особено нещастно, така че всичко е във вашите ръце. От вас зависи какъв ще направите живота си под неговото временно влияние.

 

ТРОЙКА:

Значение първо:          

  Сила, предприемчивост, открития, търговия. Собствените кораби превозват собствена стока.

Значение второ:           

  Край на мъките, временно или окончателно успокояване.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното въздействие на тази карта, притежават силата и способността да превърнат мечтите си в действителност. Умовете им буквално преливат от оригинални идеи, които те инстинктивно усещат и знаят как трябва да бъдат задвижени, за да се получи максимален ефект. Това са много талантливи личности и повечето от художниците и изобретателите се раждат именно под тази постоянна вибрация. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ изпитват огромни затруднения, когато се опитват да изразят идеите си или дори само чувствата си пред другите. Всъщност те трудно общуват на каквото и да е равнище и предпочитат да живеят в усамотение сред собствените си фантазии и мечти, отколкото да се разкъсват, установявайки мъчително контакти с хората. Временно влияние: Това може да се окаже особено нестабилен и несигурен период, през който непременно ще трябва да запазите самообладание. През този период приятелите ви ще се разкрият в истинските си разцветки тяхната измама и коварство силно ще ви разочароват. Представител на противоположния пол също може да ви причини неприятности. Ако държите очите и ушите си широко отворени, ще успеете да излезете от това временно положение само леко опарен.

 

ДВОЙКА:

Значение първо:          

  Значението е противоречиво. От една страна, тази карта обозначава успех, богатство и великолепие, а от друга болка, болести, грижи, тъга, мъка.

Значение второ:           

  Изненада, учудване, очарование, възбуда, трудности, страх.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, са напредничави, способни и притежават достатъчно решителност, за да претворят мислите си в дела. Те притежават трезва преценка, както и способността да управляват справедливо, но твърдо. В живота събират най-ценната си мъдрост чрез непосредствените си преживявания. Обикновено се издигат до върха в сферата, в която са решили да правят кариера, и успехът, който неизбежно ги спохожда, ще бъде заслужено възнаграждение за усилията и трудолюбието им. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ също са амбиционни, но техните амбиции представляват по-скоро безскрупулни желания. Не се спират пред нищо само и само да постигнат целта си, която най-често е власт на всяка цена. Те са надменни, арогантни и често си служат с измама. Как точно натрупват богатството, за тях няма никакво значение. Временно влияние: Когато се случи даден период от вашия живот да попадне под влиянието на тази карта, трябва да се подготвите за едно общо усещане на непостоянство и противоречие по отношение на почти всичко, с което се захванете. През този период пред вас може да се разкрият големи възможности за бъдещ успех, но действувайте предпазливо, ако не искате да изчезнат пред смаяните ви очи. Ще претърпите някакъв вид загуба, която най-вероятно ще бъде парична, но може да бъде приятел или пък изгоден договор. Към всичко, което ви се струва подозрително, се отнасяйте изключително внимателно, поне докато този период отмине.

 

АСО:

Значение първо:          

  Творческа дейност, изобретателност и предприемчивост; начало, извор, раждане, семейство, произход; начало на едно начинание; пари, щастие, наследство.

Значение второ:           

  Падение, декаданс, разруха, гибел. И още: помрачена радост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, притежават плодовити, творчески умове. Те са оригинални мислители, изобретателни и находчиви. Някои от хората, управлявани от тази карта, са надарени с артистични способности. Отрицателни черти: Отрицателните ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ нямат нищо общо с техните умни и положителни събратя умът им е стерилен и като че ли не може да роди интересни идеи, които да са изцяло техни. Вместо това са алчни и похотливи; често сами се вкарват в бели, действувайки безразсъдно или прекалено самоуверено в опасни положения. Временно влияние: Периодът обещава да е особено плодоносен, но при условие, че семената за бъдещата реколта са посети и пуснали корени тогава те ще израснат, за да донесат успехи и благополучие. Времето е особено благоприятно за встъпване в брак, ако, разбира се, такива са вашите намерения. През временното управление на тази карта трябва да се стремите да превърнете идеите си в действителност възнаграждението за продуктивния ви интелект през този период ще бъде изключително голямо.

 

МЕЧОВЕ

 

ЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Власт, авторитет, закон, служби, укази, надзор.

Значение второ:           

  Жестокост, варварство, подлост, зли умисли.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Числото ПЕТДЕСЕТ И ЕДНО е заредено с много сила и представлява Духа на воина. Хора, които се намират под неговото влияние, бързо напредват в живота, независимо към каква кариера са се ориентирали, но това важи най-вече, ако тя е във въоръжените сили. Тези хора с лекота взимат решения, от които зависят животът и смъртта; мнозина от тях са юристи или медици. Те не само се владеят до съвършенство, но умеят и да вдъхват смелост на другите, особено в напрегнати и опасни ситуации. Това са родени командири, които без страх налагат волята си. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ И ЕДНО са дори садисти, жестоки хора. Най-голямото удоволствие за тях е да гледат как другите страдат, но ако се случи да си разменят местата, тогава се превръщат в най-големите страхливци. Те са проклети и зли хора и на всяка цена трябва да бъдат избягвани. Временно влияние: Някакви съдебни дела или контакт с властите са възможни, когато силата на тази карта е в стихията си. И именно тогава ще трябва да съберете цялата си смелост и боен дух, ако искате да излезете като победител от тази битка. Справедливостта ще възтържествува, но трябва много умело да се подсигурите. Разводите също влизат в графата съдебни дела, така че бъдете готови за спорове и разпри, които могат да избухнат в семейството.

 

ЦАРИЦАТА:

Значение първо:          

  Овдовяване, тъга, безплодие, раздяла, нужди.

Значение второ:           

  Недоброжелателство, неискреност, лукавство, заблуда.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Под господството на тази карта се раждат изключително интелигентни личности с многостранни интереси. Поглъщат знания като попивателна хартия и предчувствуват това, което има да става, много преди да се е случило. Те са творчески личности с набито око за детайла, които обичат да изпипват работите си в подробности и са съвършено независими. Отрицателни черти: Те са лоши съветници, защото макар и остър, умът им е лукав. Да мамят това е тяхната втора природа и човек трябва да е голям късметлия, за да успее да се откачи от въдицата им. Те са хлъзгави като змиорки и смъртоносни като пепелянки. Временно влияние: През тази временна фаза вие трябва да се опитате да се откъснете от познатата ви обстановка, за да стимулирате ума и въображението си с нови преживявания. Това е един необходим период за лично развитие, когато няколко дни, прекарани насаме със себе си, ще окажат благотворно въздействие върху собствените ви възгледи за живота. Позволете на въображението си да се зарее накъдето пожелае и не забравяйте виденията, с които ви е дарило през тези дни, защото те трябва да ви помогнат в бъдеще.

 

  РИЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Ловкост, смелост, умение, защита, гняв, съпротива, война.

Значение второ:           

  Непредпазливост, неспособност, разхищение.

Значение трето:

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Постоянното влияние на тази карта създава силни, устойчиви личности както физически, така и психически. Смелостта им е нещо, което неизменно и във всякакви ситуации се проявява. Освен това те много добре знаят как да се погрижат за себе си. В тях обаче съществува една склонност да подхващат всеки нов проект с голям ентусиазъм и да се отказват на средата. Отрицателни черти: Отрицателните РИЦАРИ НА МЕЧОВЕТЕ са интриганти и кавгаджии, защото нищо друго не им се харесва така много, както една сериозна кавга или сбиване. Повечето от наемните войници се раждат под отрицателното влияние на тази карта. Те са твърдоглави хора с най-безцеремонно отношение към живота. Временно влияние: Под временното влияние на тази вибрация се създават много предизвикателни положения, и то съвсем неочаквано, дори на пръв поглед безпричинно. Ще трябва да съберете цялата си смелост, за да се справите с тях. Дръжте здраво юздите на положението, защото поотпуснете ли ги, макар и за малко, противниците ви мигом ще надделеят. През този период ви очакват главно проблеми и неприятности, но не се отчайвайте, тъй като те ще отминат, а вие, закалени от изпитанията, ще излезете с по-силен и устойчив характер.

 

ПАЖЪТ:

Значение първо:          

  Авторитет, бдителност, секретни служби, шпионаж, обстойна проверка.

Значение второ:           

  Обратното на тези качества: недалновидност, липса на подготовка, болест.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Родените под постоянното влияние на тази карта са енергични хора с бърз като светкавица ум. Не им трябва много време, за да намерят разрешение на всеки труден въпрос, нито пък да измислят как по-лесно да се свърши някоя досадна работа. Те имат дар слово, който без колебание трябва да използуват винаги когато им се наложи. От професионална гледна точка от тях стават прекрасни посредници, политици, дипломати, търговски пътници. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ са лукави измамници и хитри като лисици, чийто пръст бихте открили във всяка съмнителна афера. Те могат да се похвалят с набито око, което с лекота открива слабите места на всеки и мигновено ги използува в своя полза. Временно влияние: По време на този временен цикъл трябва да сте нащрек и готов да предприемете действия при най-малкия признак на неприятности, за да предотвратите проблемите, преди да са излезли от вашия контрол. Трябва да си отваряте очите за колеги и приятели, които в момента действуват против вашите интереси, но в никакъв случай не се вманиачавайте и не си въобразявайте, че абсолютно всички са се превърнали във ваши врагове. Под влиянието на тази вибрация могат да се очакват важни известия с тайно съдържание. От вас зависи тайната да се запази.

 

ДЕСЕТКА:

Значение първо:          

  Болка, потиснатост, тъга, сълзи.

Значение второ:           

  Предимство, печалба, успех, но само временно. И още: власт и авторитет.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Десетката на мечовете представлява повратна точка и следователно хората, родени под нейните постоянни вибрации, често преживяват един особено труден период на големи изпитания още на млади години. Но тъй като започват от най-ниската точка, могат да бъдат сигурни, че оттук нататък нещата само ще се подобряват. Тези хора никога не бива да губят надежда, защото ако са въоръжени с достатъчно решителност, те, макар и бавно ще успеят да изкачат цялата стълба на успеха до самия є връх. Отрицателни черти: Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ живеят в един свой измислен свят на въображаемо щастие и непрекъснато се мъчат да изкарат живота розов, когато всъщност са закъсали до крайност. Те като че ли не разбират собствената си глупост, затова хаосът и бъркотията продължават да ги тормозят цял живот. Временно влияние: Това влияние е особено благоприятно, когато е преходно. То показва, че делата ви изглеждат затлачени, което ви кара да се чувствувате безкрайно нещастни и огорчени. Не унивайте, защото тази вибрация обещава бързо разведряване на обстановката около вас, но дали ще стигнете до високите върхове, от които сте паднали или не, зависи само и изключително от вас.

 

ДЕВЕТКА:

Значение първо:          

  Смърт, неудача, недоизносен плод, уродливост, разочарование, заблуда, отчаяние.

Значение второ:           

  Затвор, подозрение, съмнение, основателен страх, позор.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Това е числото на мъчениците и под постоянното влияние на ДЕВEТКА НА МЕЧОВЕТЕ вярата ви често ще бъде подлагана на изпитание. Това е един необходим етап от вашето кармично развитие трябва да изпитате тези вибрации и да минете през многобройни изпитания и лични страдания в този живот, за да развиете в себе си силния и устойчив характер, който толкова дълго е дремел у вас непроверен и неизползуван. Пасивност и отчуждение са вашите две ключови думи. Отрицателни черти: Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ТРИ обикновено оставят живота да ги надвие. Накратко казано, те не умеят да се борят и затова често пропиляват живота си. Прекарват времето си в негодувание срещу проклетия си жребий, вместо да се мъчат да преодоляват проблемите си. Временно влияние: Най-добрия съвет, който можете да получите в този период, е да кротувате, докато отмине временното влияние на ДЕВЕТКА НА МЕЧОВЕТЕ. Не се обаждайте и не действувайте. Ако все пак решите да не обръщате внимание на този съвет, пригответе се за големи разочарования, неудачи, намеса в работата ви и провалени планове.

 

ОСМИЦА:

Значение първо:          

  Лоши новини, силна мъка, криза, упреци, окована власт, конфликти, клевета, болест.

Значение второ:           

  Безпокойство, трудности, съпротива, нещастни случаи, предателство, непредвидимото, съдбата.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на ОСМИЦА НА МЕЧОВЕТЕ, ще трябва сами да си градят късмета в живота, ако желаят докрай да реализират възможностите си. Шансът няма сам да почука на вратата, затова трябва да излязат навън и сами да го потърсят. Трябва да са готови за всякакви предизвикателства и изненади, колкото и страшни да са те. Трябва да работят неуморно и да влагат всички усилия в задачата, с която са се заели. Само тогава ще постигнат успеха, към който са се устремили. Тези хора до един носят някаква дарба, която в никакъв случай не бива да пренебрегват. Отрицателни черти: Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ДВЕ са склонни да влагат огромни усилия и много време в начинания, за които всеки от пръв поглед разбира, че са обречени на неуспех. Те не умеят да си извличат поука от предишни грешки и затъват във все по-дълбока депресия и неудоволетвореност, защото усилията им остават невъзнаградени. Временно влияние: Под временното влияние на ОСМИЦА НА МЕЧОВЕТЕ вие със сигурност ще се окажете натоварени с допълнителни отговорности, от които не ще успеете скоро да се отървете. Това за известно време ще парализира личните ви планове, но в крайна сметка, когато товарът бъде свален от плещите ви, знайте, че това ще бъде знак за началото на един нов и много по-добър период във вашия живот. Бъдете търпеливи и се опитайте да се издигнете над временно наложените ви ограничения.

 

СЕДМИЦА:

Значение първо:          

  Намерение, опит, желание, надежда, доверие, но и кавга, осуетен план, досада.

Значение второ:           

  Добър съвет, наставление, клюки, интриги.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Тази карта показва възможности за успех, който може да бъде постигнат единствено чрез дързост, решителност и малко коварство. Пътеката е тясна и осеяна с опасности и капани, но ако внимателно планирате всяка стъпка в живота си, ще успеете да постигнете целта си. Никога не предприемайте нещо, преди да се уверите, че няма скрита клопка, а и тогава пак действувайте с изключителна предпазливост. Отрицателни черти: На отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ЕДНО им липсва твърдост, въпреки че намеренията им са добри. Те винаги като че ли се давят на края на Дунава и все не успяват да постигнат нещо, което е вече почти в ръцете им. В редките случаи, когато наистина успяват да довършат започнатото си начинание, те не успяват да задържат темпото, губят интерес към работата, след което става абсолютно невъзможно да наваксат изпуснатото. Временно влияние: Ключовата дума на тази временна вибрация е вдъхновение и затова през този период водете личните си дела с истинско вдъхновение. Вие знаете какво искате от живота, а сега от вас изцяло зависи да намерите правилния и най-бърз начин, за да постигнете своите желания.

 

ШЕСТИЦА:

Значение първо:          

  Пътешествие по вода, път, послание, посланик, наместник.

Значение второ:           

  Обяснение, признание, оповестяване, а и предложение за женитба.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Шестицата на мечовете сочи към живот, изпълнен с пътешествия, но съвсем не лек, тъй като всеки следващ ход ще води от една заплетена ситуация към друга. Въпреки това напредъкът ще бъде възможен, но само за онези, които систематично ще разрешават проблемите си един по един. Хората, родени под тази вибрация, са обикновено жизнерадостни, дружелюбни и самоуверени и затова често успяват да се измъкват от трудни или неловки положения. Какъвто и успех да постигнат, той ще бъде извоюван трудно. Отрицателни черти: Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ са родени бунтари. Те просто не понасят някой да им казва какво да правят и обикновено вършат точно обратното, ей така, напук. Те рядко успяват да реализират несъмнените си дарби, защото много лесно се отказват още при първата спънка. Временно влияние: След дълъг период на трудности е възможен известен прогрес, защото едно голямо препятствие ще се махне от пътя ви. За да продължи това благоприятно развитие, е нужно да се осъществи или пътуване, или някакъв вид преместване, например в нова къща. Но това е въпрос, който подлежи на обстойно разглеждане и не бива да се прави под натиска на моментни настроения.

 

ПЕТИЦА:

Значение първо:          

  Влошаване, разрушение, загуба, позор, обрат.

Значение второ:           

  Същото погребение, траур.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Под господството на тази карта ще трябва да се провалите на няколко пъти в живота преди окончателно да се издигнете и да постигнете големи почести и победи. На този предварителен и неизбежен период на трудности трябва да се гледа като на изпитание на характера. Той изисква много сила, смелост, устойчивост и решителност, за да завършите състезанието с почести. Но помнете, че прескочат ли се веднъж препятствията, нищо няма да ви спре да постигнете успеха, където и да е. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ И ДЕВЕТ взимат много бавно своите решения. В резултат на мудността им често се случва да изпускат добри възможности. Временно влияние: Когато влиянието є е само временно, тази карта означава, че сега трябва да преглътнете гордостта си. Има някои неща в живота, които всички ние трябва да приемем, колкото и неприятни да са те. Именно това трябва да направите в този момент. Не се дръжте предизвикателно. Трябва да се примирите с неизбежното. Щом си възвърнете самообладанието, ще видите, че ви чакат други неща, в които да се впуснете с присъщата ви изследователска страст.

 

ЧЕТВОРКА:

Значение първо:          

  Бдителност, оттегляне, самота, емиграция, гроб и ковчег.

Значение второ:           

  Мъдра управа, бдителност, далновидност, пестеливост, предпазливост, завещание.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Онези, които се намират под постоянната закрила на тази ЧЕТВОРКА, притежават способността бързо да се съвземат след всеки удар на съдбата независимо колко тежък е бил той. Те са жизнерадостни хора, които не униват задълго, а и след удар като че ли се изправят с удвоена решителност да преуспеят. В затруднено положение те винаги запазват присъствие на духа и затова мнозина се обръщат към тях за съвет, помощ и напътствие, когато сами изпаднат в неволя. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ И ОСЕМ са обикновено страхливи. При най-малката неприятност те първи напускат полесражението. Винаги предпочитат да се крият зад гърбовете на останалите. Временно влияние: Сега под временното влияние на тази карта е моментът да седнете отзад и като обикновен зрител да се полюбувате на хода на живота. Имате нужда от почивка и възстановяване и ако сте достатъчно разумен, точно това ще предприемете. Нищо не е толкова важно, че да не може да почака още малко, щом става въпрос за здравето ви. То винаги е на първо място. Ако не се бавите и още сега ударите спирачките, ще си спестите болници и лекари.

 

  ТРОЙКА:

Значение първо:          

  Отстраняване, липса, забавяне, раздяла, скъсване, разпиляване.

Значение второ:           

  Отчуждаване, заблуда, загуба, безпорядък, объркване.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Да си роден под тази вибрация не е лесно, въпреки че в последнаа сметка картата сочи щастлив край. Борбата и конфликтът ще ви придружават почти неизменно, докато стигнете зряла възраст, след което положението ще започне да се подобрява, обикновено след още един последен катаклизъм. Щом това необходимо разтърсване премине, ще стане възможно да живеете много по-добре и по-спокойно. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ често изглеждат психически неуравновесени в един момент се държат като съвсем разумни човешки същества, а в друг изпадат в необуздан гняв без никаква причина. Почти невъзможно е да се предвидят настроенията на тези хора, защото те са изключително променливи и непредсказуеми. Временно влияние: Под временното влияние на тази карта са възможни разпри и неразбирателства. През този период почти нищо няма да върви гладко. Бъдете готови за забавяния, отлагания, откази и много изгубено време. Възможно е да се явят проблеми и в личния ви живот и ако желаете да задържите настоящата си връзка, трябва да действувате много внимателно, тъй като картата вещае раздяла. За щастие положителен изход от ситуацията е възможен и той е налице тогава, когато на мястото на старата се яви нова, по-добра и по-дълготрайна връзка.

 

ДВОЙКА:

Значение първо:          

  Равновесие, съгласие, смелост, приятелство, симпатия, доверие; братя по оръжие.

Значение второ:           

  Измама, фалш, двуличие, изневяра.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, направлявани от ДВОЙКАТА НА МЕЧОВЕТЕ, имат трудно детство. Но когато пораснат, ще разберат, че уроците, получени през този мъчителен период, ще се окажат безценни по-късно. Успехът за тях ще дойде бавно, но затова пък ще бъде напълно заслужен. Никой не може да бъде по-верен и по-честен приятел от хората, родени под тази постоянна вибрация. Отрицателни черти: На отрицателните ПЕТДЕСЕТ И ШЕСТ като че ли им доставя удоволствие да създават неприятности от всякакъв род. Непрекъснато подклаждат вражди и разпри с повод и без повод. Те са коварни и безчестни, егоисти и измамници. Временно влияние: Ключовата дума тук е равновесие. Периодът е благоприятен за приятелство и ще ви бъде възможно с лекота да се измъкнете от стари препирни, които сега вече могат да бъдат погледнати в по-различна светлина. Този период от живота ви би трябвало да се окаже особено приятен и хармоничен.

 

АСО:

Значение първо:          

  Триумф, върховни постижения, победа на силата, завоевания, излишък от любов и омраза.

Значение второ:           

  Същото, но с лоши последици. Освен това: оплождане, раждане, прираст, многообразие.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Тази карта сочи към успех, победа и триумф въпреки всички трудности. Всеки, роден под постоянното є влияние, може да бъде почти сигурен, че ще преуспее в живота. Тези хора отделят много време, за да планират всеки свой следващ ход и поемат ли веднъж в определена посока, нищо вече не може да ги спре. Неуморими и несломими, те винаги постигат целта си. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ И ПЕТ са вандали, които разрушават всичко заради самото удоволствие от рушенето. Те почти винаги се държат предизвикателно, все търсят поводи за раздори и са много озлобени, защото смятат, че животът се е отнесъл към тях несправедливо по един или друг начин. Много са агресивни и са родени насилници. Временно влияние: Като временна вибрация това АСО обещава голям напредък в проект, в който сте се ангажирали, както и известно възнаграждение като признание за дългите часове на упорит труд, вложен във въпросното начинание. През този период се очертава и голяма промяна в начина на живот, която е извънредно необходима, в случай че ще градите ново и по-сигурно бъдеще за себе си. Някои от ограниченията, които са ви възпирали през изминалите месеци, би трябвало да отпаднат сега, за да ви дадат по-голям простор за лична изява и повече свободно време.

 

ЧАШИ

ЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Рус мъж, предприемач, юрист или богослов. Освен това: справедливост, наука, изкуство и съответните професии, съзидателност.

Значение второ:           

  Безчестен, неискрен човек. Изнудване, разбойничество, несправедливост, порок, скандал.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, са родени дипломати, които използуват способностите си в отношенията с другите за постигане на лични цели и желания. Те са силни личности, които с убедителна реч и гъвкав ум могат да обърнат изхода от всяка ситуация в своя полза. Стремят се към високо положение и често го постигат, но макар то да им спечелва уважение, едва ли ги прави по-обичани. Отрицателни черти: Пазете се от отрицателните ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ! Те непременно ще компрометират хората, с които са се свързали. Нямат никакви морални задръжки, не им липсва коварство, безчестни са и много агресивни. Временно влияние: Числото ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ крие в себе си големи възможности, които се разгръщат само в отношения на съдружие и партньорство. Под неговата временна вибрация вие може да очаквате период на щастие, когато приятелствата ще играят сравнително голяма роля във вашите дела. Професионалните партньорства са в много благоприятно положение, както и сърдечните връзки на излизане от този период нищо чудно да се озовете под венчило.

 

ЦАРИЦАТА:

Значение първо:          

  Добра и честна руса жена с ясновидски дарби. Успех, щастие, забавления, но и мъдрост, добродетел.

Значение второ:           

  Представителна, но неблагонадеждна жена, неискрена, безчестна и порочна.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Това е една изключително духовна вибрация и управляваните от нея често приличат на хора, отнесени нанякъде, сякаш живеят в съвършено друг свят. Много от тях са богато надарени артистични натури интуитивни, чувствителни, с богато въображение. Настроението им често се мени както от средата, в която се намират, така и от хората, които ги заобикалят. Те са редки екземпляри и изключителни личности, чието щастие не зависи нито от парите, нито от успеха, а от обикновените неща в живота. Отрицателни черти: Отрицателните ТРИДЕСЕТ И ОСЕМ като че ли не могат да слязат и останат на Земята за повече от секунда. Преминават през живота отнесени и замечтани, подобни на пеперуди, които прелитат от цвят на цвят в слънчев летен ден. На тях не може никога да се разчита, защото често се впускат в хаотично преследване на непостижими блянове, вместо да се съсредоточат върху непосредствените задачи, които им предстоят. Временно влияние: Когато влиянието на тази карта върху съдбата ни е само преходно, тогава тя ни обещава любов и романтично приключение, което с течение на времето може да премине в по-дълготрайна връзка. Тя може да направи така, че вашите мечти да се сбъднат, затова през периода на нейното управление със сигурност някои от най-лелеяните ви желания ще се превърнат в действителност. Този период може да се окаже един от най-щастливите в живота ви, затова наслаждавайте му се без задръжки.

 

РИЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Пристигане, приближаване на вестоносец, напредък, представяне, изискване, стимул.

Значение второ:           

  Измама, лукавство, хитрост, лъжа, двуличие, разбойничество.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Много от хората, намиращи се под влиянието на тази карта, притежават артистични заложби, но имат нужда от нещо, което постоянно да поддържа интереса им. В противен случай, без много да му мислят, загърбват недовършените си проекти и идеи, за да тръгнат в преследване на нови. Те са общителни и обикновено имат много приятели. Винаги си самоналагат строги правила на поведение, но не винаги успяват да ги спазват. Отрицателни черти: Не можете и да си представите колко невинни и предани изглеждат тези негативни рицари, когато започват да ви свалят звезди от небето и колко ядове има да берете, като откриете как жестоко са ви излъгали. Но за съжаление точно това е опаката страна на тази карта. Те мамят всички, включително и себе си, защото много държат да пренебрегват граничната линия между факт и измислица. Всъщност предпочитат да се правят, че за тях тя не съществува. Временно влияние: Чашите по правило се свързват със сърдечните дела и под временното влияние на тази карта любовта отново се превръща в основно занимание и интерес. През този период обикновено настроението ви ще бъде празнично, а не е изключено и пътуване в чужбина. Общо взето, това е щастлив период, който би трябвало да прекарате в компанията на семейството, приятелите и обичаните от вас хора и животни.

 

ПАЖЪТ:

Значение първо:          

  Рус, услужлив младеж. Новини, благоразумие, усърдие, деловитост.

Значение второ:           

  Вкус, привързаност, изкушение, измама, коварство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хората, които се намират под постоянното влияние на тази карта, са образовани и добре информирани. Те като че ли винаги знаят точно какво да правят и кога да го правят. Нещо повече, не се скъпят да раздават плодовете на неизчерпаемата си мъдрост. Винаги добре обмислят плановете си и почти никога не предприемат ход, преди да са сигурни какво точно ще им донесе той. Изпипват всичко и не се задоволяват с второ качество. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ са повърхностни и фукливи всезнайковци. Не притежават задълбочени познания, но не спират да се перчат с тях. За разлика от положителните си събратя те са големи егоисти и се интересуват единствено и само от себе си. Временно влияние: Тази карта обещава период на умно планиране, който ще бъде само увертюра към някакво ново начинание. Може да означава откриване на ново предприятие, покупка на нов имот, а в по-личен план брак или потомство. През този период внимавайте с парите, защото въодушевлението може да ви направи по-разточителни, отколкото е необходимо.

 

ДЕСEТКА:

Значение първо:          

  Задоволство, спокойствие, душевен мир.

Значение второ:           

  Неискреност, възмущение, насилие.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Ако сте родени под тези вибрации, нуждата и притеснението ще стоят винаги далеч от вас. Удобство и сигурност са ключовите думи на тази карта и точно това можете да очаквате в живота. Сърцето е единствената област, в която е възможно да възникнат известни проблеми и разочарования, защото истинската любов е единственото нещо, което не се купува. Но ще има толкова много приятни забавления във вашия живот, че скоро ще забравите емоционалните си несгоди. Отрицателни черти: Отрицателните ПЕТДЕСЕТ са кариеристи, способни да използуват всеки и всичко само и само да изпълзят нагоре по стъпалата на социалната йерархия. Те са най-отявлените сноби и ужасно мразят да им напомнят за техния произход или за тяхното минало. Играта, която играят в живота, се нарича манипулация и в нея няма правила. Временно влияние: Любов и промяна към по-добро са отличителните белези на тази вибрация. Периодът ще се окаже изключително оживен ще има много да се прави, а времето все няма да ви стига. Семейството ви сигурно ще пожелае да бъде на ваше разположение и да ви помага, ако, разбира се, вие упорито не им откажете, както си ви е навикът. Промяната витае във въздуха и тя може да бъде в обстановката, в работата или най-вероятно и в двете. Едно ново запознанство почти със сигурност ще се превърне в приятелство, на което тепърва ще държите.

 

ДЕВЕТКА:

Значение първо:          

  Задоволство, съгласие, хармония. Победа, успех, предимство.

Значение второ:           

  Истина, вярност, свобода. Но и грешки, несъвършенство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Тези ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДЕВEТ управляват много щастливи, улегнали и уредени хора, чиято емоционална стабилност е източник на вдъхновение за околните. Те са мили, любезни, щедри и сърдечни, неизменно излъчват дружелюбие. Много от тях избират кариера, в която от полза са им именно тези качества, например дипломатическа служба или социалната сфера. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ отделят прекалено много от времето си, за да служат на другите, и затова доста често ги използуват най-безскрупулно. Желанието им да помагат е почти патологично. Те просто не умеят да казват не и затова често страдат от претоварване и пренапрежение. Винаги са добронамерени, но тъй като се отзовават на всеки вик за помощ, често се превръщат в най-лошите врагове на самите себе си. Временно влияние: Когато влиянието на тази карта е временно, това означава период на особено добро здраве. Ще се чувствувате като господар на света и никаква работа няма да ви изглежда непосилна, никаква задача неизпълнима. Въпреки това не бива да се преуморявате, защото неприятностите могат да дойдат по-късно. В този период е възможен брак с много богат партньор, особено за онези, които предпочитат парите пред любовта.

 

ОСМИЦА:

Значение първо:          

  Мекота, боязливост, чест, скромност.

Значение второ:           

  Голяма радост, щастие, празненства.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хора, които се намират под постоянното влияние на тази карта, обикновено желаят повече от живота, отколкото неговата материална страна може да им предложи. Те търсят да се реализират в духовен план чрез съзерцание и религия, и то в нейната неортодоксална форма. Те са чувствителни хора с високи идеали. Привличат ги и изкуствата, и науката. Въпреки че имат вид на доста сериозни, съвсем не са лишени от едно хлапашко чувство за хумор, което изглежда доста необичайно на фона на достолепното им държане. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСЕМ се различават от положителните си събратя само по това, че са психически по-лабилни. Когато ги обладае някаква дълбока и мистериозна идея, те напълно изключват действителността, отнасят се нанякъде и общуването с тях става напълно невъзможно. Те са винаги недоволни от живота и това ги прави неспокойни, хора, на които мъчно се угажда. Временно влияние: Временното влияние на тази карта кара хората непрекъснато да искат повече от живота. Постигнатото никога не ги задоволява. Не само успехите, но и връзките, щом бъдат постигнати, мигом изгубват своята привлекателност за тях и те се втурват да търсят нещо ново и по-пълноценно, което да запълни сложния им и многопланов живот. За вечното търсене на новото, за неумолимото и изтощително впускане в нови експерименти и преживявания те ще бъдат пребогато възнаградени, но в по-далечното бъдеще.

 

СЕДМИЦА:

Значение първо:          

  Сбъдване на желания, потвърждаване до известна степен на предварителни предчувствия, но нищо важно и съществено.

Значение второ:           

  Воля, намерения, желания, решителност.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Ако се намирате под постоянното влияние на тази Седмица, сигурно често ще се озовавате в положения и селения, където простосмъртните не смеят да пристъпят. Тези изпитания на вашия характер ще ви бъдат изпращани свише, за да ви държат нащрек и да се провери дали наистина сте човекът, подходящ да извърши едно голямо дело. И това е така, защото ЧЕТИРИДЕСЕТ И СЕДЕМ е в крайна сметка само една по-висша вибрация на царското число единадесет. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И СЕДЕМ гледат на живота през розови очила. Отказват да видят нещата такива, каквито са в действителност и предпочитат да се крият зад маската си от илюзии и фантазии. В техния свят болката, грозотата, нищетата и нещастието просто не съществуват. Временно влияние: Тук ключовата дума е избор и изцяло зависи от вас коя от възможностите ще пожелаете да преследвате. Със сигурност съществуват много, но само една съдържа в себе си повече от всички останали, взети заедно. Ще налучкате ли правилното решение? Първо, внимателно анализирайте мотивите си и това ще ви помогне наистина да направите правилния избор.

 

ШЕСТИЦА:

Значение първо:          

  Отминали неща детство, радости, щастие. Може да се тълкува и като нови връзки, нови прозрения и развлечения.

Значение второ:           

  Бъдеще, обновление, бъдещи проекти.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Тази карта засилва водаческите качества на хората, родени под нейното влияние. Те са волеви положителни личности, които от време на време се държат доста началнически, дори диктаторски. Постигат най-добрите си резултати тогава, когато действуват с кадифени ръкавици и към проблемите подхождат по-внимателно и без прибързване. Това са хора, които знаят много добре какво искат от живота и затова обикновено го постигат. Но независимо от това те с удоволствие споделят успехите си с хората, които обичат всъщност това е техният начин да засвидетелствуват любовта си към тях. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И ШЕСТ предпочитат да живеят в миналото, в спомените за онова, което е било, отколкото да гледат напред към онова, което може да бъде. Упорито отказват да се приспособят към техниката на нашия век и продължават да вършат всичко по стария и далеч по-труден начин, просто защото така се е вършело, когато са били деца. Пътят на прогреса обикновено заобикаля тези хора, минава далеч от тях, а те си остават на старото непроменено място и отказват да се помръднат оттам. Временно влияние: Тази карта обещава щастие като награда за нещо, извършено в миналото. Има своите отражения не само в настоящето, но и в бъдещето. През този период една стара ваша идея ще се прероди, като сега силата є ще бъде много по-голяма поради онези малки поправки, които сам ще нанесете върху първоначалната концепция. Щастлив период, макар и обвеян от едно чувство на deja vu (вече видяно).

 

ПЕТИЦА:

Значение първо:          

  Загуба, но все нещичко остава. Наследство и печалби, които не отговарят на очакванията. Женитба, която носи разочарования.

Значение второ:           

  Новини, съюзи, прилика, родствени връзки, предци, възвръщане, погрешни планове.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Много хора, повлияни от тази карта, се женят рано и често имат големи семейства. Онези, които не попадат в тази категория, като че ли се устремяват към друга крайност, а именно предпочитат да се затворят в себе си и не проявяват никакъв интерес нито към хората, нито към някакви материални блага. И едните, и другите трябва да положат усилия и да погледнат малко по-уравновесено на света. В противен случай ще изпуснат толкова много от онова, което животът има да им предложи, само заради ограниченията на семейния си живот или поради самоналожената изолация. Отрицателни черти: Лошият късмет като че ли непрекъснато преследва тези нещастни ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ, поради което те все се чувствуват безпомощни и потиснати. Рядко им се случва да живеят дълго без тревоги и проблеми, а когато това рядко вземе, че наистина се случи, тогава те започват да се безспокоят какво ли ще ги сполети, за да развали магията. Временно влияние: Когато влиянието на тази карта е само преходно, тя открехва вратите за основно преосмисляне на стойностите в живота и за формулирането на нови цели, най-вероятно провокирани от едно общо чувство на неудовлетвореност. В такъв момент не забравяйте да си припомните всички уроци от миналото, които е трябвало да ви послужат като обеца на ухото не повтаряйте отново старите си грешки. Това е много важно. Освен това не избързвайте с новите си идеи. Преди да се заемете с осъществяването им, помислете не съществуват ли алтернативни решения.

 

ЧЕТВОРКА:

Значение първо:          

  Скука, досада, безпочвен гняв, помрачена радост.

Значение второ:           

  Предчувствие, новост, нови указания, нови взаимоотношения.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хората, които се намират под постоянното влияние на тази карта, са устойчиви и предпазливи. Те внимателно и отдалеч планират всеки свой ход. Приспособяемостта е една от силните им страни. Те като че ли умеят да се справят или по-точно казано, да се измъкват сухи от всякакви ситуации, независимо колко неочаквани, непознати или трудни са те, защото са изключително практични хора и притежават здрав разум дори в излишък. Това са хора, които не е зле да имаш край себе си в извънредни ситуации. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ във всичко стигат до крайност и обикновено това става за сметка на здравето им. Те рядко достигат напреднала възраст, защото много преди това са вече непоправимо изхабени от разхайтения си начин на живот. Временно влияние: През този период ще имате възможност малко да се оттеглите, да си починете и наистина да се наслаждавате на постиженията си. Трябва винаги да използувате подобни дни на отдих главно за да планирате следващия си ход, който ще предприемете. Личният ви живот ще бъде тих и спокоен под това влияние и необходимостта непрекъснато да се самодоказвате пред партньорите ви постепенно ще отшуми, поради което ще се почувствувате далеч по-улегнали и успокоени.

 

 ТРОЙКА:

Значение първо:          

  Приключване на дадена работа, съвършенство и радост; щастлив изход, победа, утеха, изцеление.

Значение второ:           

  Послание, бързина, постижение, край.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Това е една наистина щастлива карта. Обещава охолен живот и добро здраве. Хората под нейно влияние са уравновесени и по всяка вероятност са имали щастливо и безпроблемно детство. Това обяснява и отношението им към живота вече като възрастни. На тях може да се разчита във всяка ситуация. Голяма част от родените под тези вибрации притежават лечителски дарби или пък са ясновидци. Отрицателни черти: Покварени е думата, която най-точно приляга на отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРИ. Те са хора егоисти, които обичат да си угаждат във всичко. Похотливи са и обикновено сексуално извратени. Мнозина от тях са пълни, защото лакомията им е втора природа, а други пък се самоунищожават с наркотици, цигари и алкохол. Временно влияние: Сега е времето да пожънете плодовете на усилията си. Усърдният ви труд най-накрая ще бъде заплатен, и то пребогато. А щом отпразнуването на успеха завърши, починете си, защото след доскорошното напрежение тялото ви ще има нужда от отмора. Ако е възможно, опитайте се да заминете някъде.

 

ДВОЙКА:

Значение първо:          

  Любов, страст, приятелство, сходство, симпатия, съгласие, разбирателство, взаимоотношение между половете.

Значение второ:           

  Недоразумения, неискрена любов, лудост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Тези хора са родени миролюбци. Имат способността не само да вникват в аргументите и на двете спорещи страни, но и да накарат всяка една от тях да проумее доводите на другата. Те са честни хора, на тях можем без колебание да се доверим. Притежават огромен личен чар. Умеят да обичат и да изживяват нещата в тяхната пълнота. Те са отзивчиви и милосърдни, което предразполага закъсалите им приятели често да изплакват мъката си пред тях. Отрицателни черти: Ако можете, избягвайте отрицателните Четиридесет и две, защото могат да ви причинят какви ли не неприятности. Списъкът с техните недостатъци е безкраен. Те са коварни, безотговорни и злостни клюкари, ревниви измамници и какви ли още не. Рядко биват щастливи в личния си живот. Обикновено имат повече от един брак и всички те свършват катастрофално. Временно влияние: Под формата на временна вибрация тази карта ви съветва да бъдете предпазливи. Не се захващайте с нищо прибързано. Добре и внимателно обмисляйте всичко, преди да вземете окончателно решение, особено ако става дума за подписването на договори. Не забравяйте, че бракът е също договор и през този период поне трябва добре да се обмисли от всички страни.

 

АСО:

Значение първо:          

  Честно сърце, радост, задоволство, подслон, развлечения.

Значение второ:           

  Неискрено сърце, промяна, непостоянство, революция.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Това е карта, която означава плодовитост онези, които се намират под нейното постоянно влияние, притежават или плодовит ум, или плодовито тяло, а в някои случаи и двете. Те са в стихията си, когато са ангажирани да вършат нещо полезно, защото не могат да стоят със скръстени ръце. Изключително предани партньори са в брака и в приятелството, понякога прекалено грижовни към половинките си, обичните хора и се грижат за благополучието на семейството си. Отрицателни черти: Отрицателните ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДНО могат най-лесно да бъдат описани като безплодни и духовно, и физически. Те като че ли не проявяват интереси към нищо и никого, а ако с последни мъки се решат да установят някаква връзка, тя скоро започва да се разпада и загива от липса на стимули. И без да са стерилни, те предпочитат да не раждат деца, тъй като и без това не им обръщат почти никакво внимание. Временно влияние: В този период би трябвало да се чувствувате изключително щастлив и уверен в това, с което сте се захванал. Под влиянието на тези вибрации хората често се женят, задомяват, преместват се в ново жилище или сменят работата си. Трите най-важни ключови думи, когато сте в тази фаза, са промяна, щастие и любов разбира се, не непременно в този ред.

 

ПЕНТАКЛИ    

 

  ЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Смелост, практически разум, деловитост, нормална интелигентност; математически талант и успехи в това поприще.

Значение второ:           

  Порок, слабост, деградация, опасност, подкуп.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: ШЕСТДЕСЕТ И ПЕТ е числото на успеха. Всички, които се намират под негово влияние, трябва непременно да го усетят в един или друг момент от своя живот. Те са надарени с мъдрост и търпеливост, с любов към реда и традицията, които несъмнено ще им се наложи да използуват и то често. Практични хора са, така да се каже солта на земята; по-ловки с ръцете, отколкото с главите си, което обаче не означава непременно, че са глупави или досадни всъщност точно обратното. Отрицателни черти: Отрицателните Царе са наистина глупави. Те са мудни, груби хора, абсолютно неподатливи нито на силата на красотата, нито на чувствата. Нямат собствено мнение и собствена воля, затова лесно биват манипулирани от другите. Те не са гъвкави; слабоволеви са и отстъпчиви. Временно влияние: Като временно влияние тази карта обещава напредък, материален успех и подкрепа. Особено благоприятен е този период за професионалното развитие, особено ако някоя високопоставена личност се сети да каже добра дума по ваш адрес. Финансовите ви дела също ще се подобрят възможно е дори да заделите и нещичко за старини. Но Царят сочи и към наличието на известен риск, затова внимавайте да не сглупите някъде и не разчитайте само на това, че общата тенденция е благоприятна за вас в този момент.

 

ЦАРИЦАТА:

Значение първо:          

  Изобилие, великодушие, пищност, сигурност, свобода.

Значение второ:           

  Зло, подозрение, напрежение, страх, недоверие.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Като постоянно влияние Царицата на монетите означава здрав разум и спокоен живот. Хората, които управлява, са честни, обикновени личности, които поставят на първо място в живота си дома и семейството. Имат съвсем земно отношение към живота. Стига им да са добре нахранени и удобно подслонени, за да се чувствуват съвършено щастливи и много рядко, всъщност почти никога, не мечтаят за слава и пари. Отрицателни черти: Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ШЕСТ са екстраваганти по отношение на себе си и крайно пренебрежителни към чуждите нужди. Всичко, което вършат, е за да направят впечатление, а не заради удоволствието от свършената работа. Прекалено много обичат лукса и съдят за хората по тяхното материално състояние, а не по качествата им. Те са просто разглезени деца, които имат нужда от една по-здрава ръка. Временно влияние: Като временно влияние Царицата на монетите обещава щастлив и безгрижен период, през който ще можете да си позволите почивка и бездействие. Наслаждавайте се на живота и на всичко, което той може да ви предложи. Роднините и приятелите ви ще играят важна роля в този етап. Светският ви живот ще бъде в апогея си. Ключовите думи тук са забавление, наслаждение и приятелска компания.

 

РИЦАРЯТ:

Значение първо:          

  Полза, интерес, отговорност, праволинейност.

Значение второ:           

  Леност, мързел, покой, но и отпуснатост, безгрижие, обезсърчаване.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно вляние: Хора, които се намират под постоянното влияние на Рицаря на монетите, приличат на благородните рицари от едно време. Те имат собствени представи за морала, към които се придържат съвсем стриктно. Защитници са на Морала, уважават закона и реда и вярват, че традциите трябва да се поддържат. В живота тези личности рядко стигат до ранга командир, но много от 67.4.

 

  ПАЖЪТ:

Значение първо:          

  Усърдие, учение, размисъл. И още: новини, послание, правила, управа.

Значение второ:           

  Разхищение, разсипничество, лукс; лоши новини.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хората, постоянно управлявани от Пажа на монетите, най-често откриват, че успехът ги очаква предимно в света на бизнеса, особено в административната сфера. Те са съвестни работници, които не се боят да поемат отговорност; изпълняват задълженията си старателно и с гордост, следят напредъка на поверените им операции. Тези хора боравят изключително внимателно с пари и обикновено успяват и при най-малки разходи да постигнат най-добри резултати. Отрицателни черти: Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ОСЕМ са властолюбиви тирани, които от всичко на света обичат най-много да тероризират своите подчинени и да въртят бича над главите им, докато те самите не си помръдват пръста, пък и да го помръднат, нищо не умеят. Те са много неприятни личности и почти никой не ги обича. Временно влияние: Като временно влияние ПАЖЪТ НА МОНЕТИТЕ обещава нови хоризонти за онези от вас, които искат да опитат късмета си в нещо неизвестно и неизпробвано до момента. Но трябва да станете изключително гъвкав през този период и да бъдете готов да промените плановете си в последния миг, без това да ви разстройва. Под влиянието на тази вибрация не са изключени и възможности за пътуване, въпреки че по всяка вероятност маршрутите ще се ограничат в рамките на собствената ви страна.

 

ДЕСEТКА:

Значение първо:          

  Печалба, богатство, архив, произход, семейни проблеми.

Значение второ:           

  Съвпадение, съдба, загуба, грабеж, хазарт; понякога подарък, зестра, пенсия.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: ДЕСЕТКАТА НА МОНЕТИТЕ показва, че вашето щастие и благоденствие зависят много от семейството ви, дори от семейното ви име или постиженията на вашите предци. Може да означава, че ще станете неразделна част от вече съществуваща семейна фирма или бизнес, но ако не се случи, тогава може би семейни пари ще бъдат вложени във вашето бъдеще. Две неща са сигурни: вашето материално благополучие и това, че то е свързано директно или косвено с вашето семейство. Отрицателни черти: Някои от отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И ОСЕМ страдат от липса на идентичност, обикновено причинена от това, че са били осиновени, незаконно родени или останали сираци на ранна възраст. Други пък знаят прекалено добре кои са роднините им и каква спънка могат да представляват. Трети, макар и не много на брой, се чувствуват огорчени и разочаровани, задето са били лишени от наследствените си права. За отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И ОСЕМ родословното дърво представлява спънка в живота им, която те трябва да забравят, а не преимущество, което могат да използуват в своя изгода. Временно влияние: Под временното влияние на Десетката на монетите ударението пада върху семейните събирания и особено върху такива щастливи поводи като венчавки, кръщенета и годишнини. Личният ви живот ще бъде добре уреден и без сътресения. Дори може да ви се прииска да започнете нещо ново, да осъществите някакви амбициозни планове за бъдещето.

 

ДЕВЕТКА:

Значение първо:          

  Мъдрост, сигурност, успех, сбъдване, прозорливост.

Значение второ:           

  Измама, разбойничество, подлост, безсмислен план.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Хората, родени под постоянното влияние на ДЕВЕТКАТА НА МОНЕТИТЕ, би трябвало цял живот да не разберат какво е това тревога, неприятности и ядове, стига да са достатъчно разумни, за да се грижат за себе си и за своите преимущества и плюсовете, с които несъмннено са надарени. Това е изключително добра вибрация, която на практика гарантира комфортен живот, а освен това любов, щастие и здраве. Отрицателни черти: Отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ проявяват глупост, като не се задоволяват с това, което имат, и продължават да искат още от живота, поради което финансовата им сигурност често се пропуква. Поради това, че обичат да живеят екстравагантно и прекалено много да си угаждат, те изгубват не само парите си, но понякога и любимите си. Някои от негативните СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ успяват да постигнат големи успехи, но това обикновено става по съмнителен начин. Временно влияние: Късмет е ключовата дума, която се проявява по най-различни начини при тази вибрация. Може да се прояви като справедливо заслужена награда за упорит труд; може да бъде някакъв вид подарък или талант; може да бъде най-неочаквано щастливо съвпадение на обстоятелства. Но както и да се стекат обстоятелствота, пари няма да ви липсват, поради което ще може да се наслаждавате на този временнен период на изобилие. Няма да е зле, ако успеете да скътате и нещичко настрана за черни дни.

 

ОСМИЦА:

Значение първо:          

  Работа, труд, задача, умение, усърдие в търговията и занаятите.

Значение второ:           

  Суета, Погрешни амбиции, алчност, лихварство, изнудване.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Под постоянното влияние на ОСМИЦАТА НА МОНЕТИТЕ се раждат изключително надарени хора. Очаква ги успех, стига да са готови да развиват таланта си и да го използуват, вместо да го наричат хоби. Ще ви трябват смелост и постоянство, но ако приемете това предизвикателство, възнаграждението и финансово, и морално, ще бъде пребогато. Не оставайте аматьор цял живот станете професионалист и жънете плодовете, с които вашите способности могат да ви дарят. Отрицателни черти: Отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И ШЕСТ почти винаги пропиляват заложбите си или изобщо не ги развиват, а това вече е грях, който се наказва. Мнозина от тях не умеят да гледат напред и ако признанието не дойде бързо, те обикновено се отчайват и отказват. Временно влияние: Под временното влияние на ОСМИЦАТА може да ви се удаде възможност да покажете дарбите си, да ги използувате, дори да ги доразвиете, като се включите в някакъв курс или друга образователна програма като частни ученици. Каквото и да се случи обаче трябва да запазите хладнокръвие. Ако се оставите на обстоятелствата да ви манипулират, възможно е да загубите приятели и дори да си създадете врагове.

 

СЕДМИЦА:

Значение първо:          

  Крайно противоречиво значение: предимно пари, бизнес, търговия. Но и кавги, и разправии.

Значение второ:           

  Парични грижи.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: СЕДМИЦАТА НА МОНЕТИТЕ означава растеж, стига предварително да са положени упорити усилия. Инерцията и самодоволството ще доведат единствено до разочарования. Добрите резултати са възможни под това влияние, стига във въпросните дела и проекти, чието осъществяване очаквате, да е вложен много и упорит труд. Временно влияние: Период на невъзнаграден упорит труд е временната вибрация на Седмицата на монетите. Но ако все пак задачата бъде изпълнена, възнаграждение ще има, обикновено парично. Не бива да губите самообладание в този период. Търпеливо понасяйте несгодите, които ще ви съпътствуват. Освен това не бъдете прекалено горд и приемете помощта, ако ви бъде предложена отнякъде, независимо колко подозрителни ви се струват мотивите на подобно предложение при наличието на повече ръце работата става по-лека!

 

ШЕСТИЦА:

Значение първо:          

  Подаръци, задоволство, но и бдителност, подходящо време.

Значение второ:           

  Желание, алчност, завист, илюзии, немилост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: ШЕСТИЦАТА НА МОНЕТИТЕ обещава уравновесен и доста скучен живот. Ще съумявате да подреждате нещата си гладко, така че разходите никога да не превишават приходите. Ще намирате достатъчно време, за да помагате на онези, които не са така добре организирани като вас, ще ги съветвате как да внесат ред в бизнеса си и т.н. Хора, родени под влиянието на тази карта, са по природа филантропи и тяхната загриженост за другите съвсем не е фалшива или престорена. Те имат човеколюбиво и благосклонно отношение към живота. Отрицателни черти: Отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И ЧЕТИРИ са егоисти. Никога няма да си помръднат и пръста да помогнат на друг човек. От живота те искат само едно удоволствия за себе си и в търсене на тези удоволствия обикновено прахосват много повече пари, отколкото могат да си позволят. Временно влияние: Когато ШЕСТИЦАТА НА МОНЕТИТЕ се появява като временно влияние, това насочва към период, в който равновесието предстои да се възстанови, животът отново ще потече нормално и спокойно, а финансовите проблеми ще бъдат разрешени. Неочакван късмет, най-вероятно под формата на наследство, дарение или нещо друго, ще ви помогне много за разрешаването на съществуващите проблеми.

 

ПЕТИЦА:

Значение първо:          

  Преди всичко материални затруднения, бедност. Любов, любовници, мъж, жена, приятел. Сходство на характери и интереси.

Значение второ:           

  Безпорядък, хаос, разруха, разхищение.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Под тази вибрация животът не е много лесен, особено за хора, които са склонни да се подават на отчаяние, защото веднъж загубят ли вяра, те загубват всичко. Парите ще бъдат постояннен източник на тревоги и изпитания, както и общата финансова несигурност, беднотията и безработицата това са формите, под които тези неприятности могат да се проявят. И все пак има много неща в живота, които не се купуват с пари, като например здраве, и именно нематериалните блага, които ще имате в изобилие, ще ви помогнат да наклоните везните в своя полза. Отрицателни черти: Отрицателният аспект на тази вибрация е съвсем малко по-лош от положителния. В този случай надеждата отсъствува изцяло и животът се превръща в изключително тежко изпитание и най-често завършва сред развалини. Крайно неприятна констатация... Временно влияние: Колкото по-скоро това преходно влияние отмине, толкова по-добре, защото то сочи към едно единствено нещо трудности (най-често от паричен характер). Трябва да се научите да бъдете по-пестеливи във всяко отношение, а ако имате някакви планове за осъществяване, отложете ги за момента, когато нещата ще се оправят отново и атмосферата ще се разведри.

 

ЧЕТВОРКА:

Значение първо:          

  Сигурно притежание, подаръци, защита на придобитото, наследство.

Значение второ:           

  Съпротива, забавяне, несигурност.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: ЧЕТВОРКАТА НА МОНЕТИТЕ ви дава възможност да изградите цяла империя, стига да започнете отрано. Постигането на пълна материална задоволеност за вас не е никакъв проблем. Търговията и бизнесът са в кръвта ви и дори да започнете като дребен търговец с ограничен капитал, ще завършите като заможна и влиятелна личност. Вашият успех със сигурност ще послужи за пример на много други. Отрицателни черти: Отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И ДВЕ нямат абсолютно никакъв търговски нюх. Парите изтичат през пръстите им като вода и в каквито и финансови сделки да се намесят, винаги пропадат. Това са хора, които могат да изпаднат от богаташи до просяци. Временно влияние: Увеличаване е ключовата дума под тази временна вибрация. Сега е моментът да удвоите парите си и наистина да направите финансов удар. И това ще стане, стига внимателно да оглеждате подробностите и да не се поддавате на прекален ентусиазъм умът ви трябва да остане хладен, за да влязат пари в джоба ви. Материален успех чрез умело боравене с наличните средства това е категоричното послание на тази карта.

 

ТРОЙКА:

Значение първо:          

  Професия, занаят, но и аристокрация, слава, почести.

Значение второ:           

  Посредственост, инфантилност, дребнавост, слабост.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: Това е картата, която представлява умение умението на ръцете при занаятчията, умението на търговеца при продажбата на стоки и ловкостта на бизнесмена да ръководи своята империя. Тя показва също така, че възнаграждението може да се спечели, а възхищението да се заслужи чрез използуването на най-различни средства. Отрицателни черти: Отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ И ЕДНО никога не си дават труд да развият своите способности и скритите им заложби обикновено остават неизползувани. Затова рядко успяват да постигнат нещо стойностно или значително. Те са изключително големи инати и никога не се вслушват в чужди съвети, независимо колко разумни и добронамерени са те. Временно влияние: Тази вибрация означава разрастване на възможностите за лична изява. Сега е моментът да мислите по-мащабно и да действувате със замах; да лансирате себе си и своите идеи, да изкачите няколко стъпала в йерархията на успеха. Побързайте, преди периодът да е изтекъл. Може би ще се наложи да работите по-усърдно, но възнаграждението, което ви очаква, ще компенсира пребогато тези усилия.

 

ДВОЙКА:

Значение първо:          

Радост, почивка, но и трудности, и пречки, свързани с писмено известие. Обърната: Неискрена радост, дребнавост, писмено свидетелство, почерк.

Значение второ:           

Неискрена радост, дребнавост, писмено свидетелство, почерк.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: ДВОЙКАТА НА МОНЕТИТЕ насочва към интересен, изпълнен с ангажименти живот, в който няма да има нито миг скука, но ще има щастие и вероятно в крайна сметка успех. Хората, които се намират под постоянното въздействие на тази карта, обикновено имат жизнерадостно отношение към живота, рядко се чувствуват потиснати задълго и като че ли съвсем успешно се справят с проблемите си. Ангажименти в рекламата, средствата за масова информация или друга дейност, свързана с пътуване, ще приляга най-добре на техния темперамент. Отрицателни черти: На отрицателните СЕДЕМДЕСЕТ им липсва постоянство. Те непрекъснато се прехвърлят от едно занимание на друго и никога не постигат дълбочина, никога не успяват да свършат това, с което са се захванали, добре или докрай. Те са непоследователни, често нагли и недисциплинирани. Временно влияние: Всякакви възможности, свързани с бизнес, както и пътуванията се намират в благоприятно за вас положение под временното влияние на тази карта. Нещо ще стимулира вашата професионална кариера най-вероятно няколко кратковременни командировки в чужбина. Те сигурно ще се окажат много успешни, стига да се ориентирате правилно в обстановката и да играете според правилата. Ако кривнете встрани, непременно ще сбъркате. Възможно е и някакъв вид партньорство, което впоследствие ще се превърне в нова романтична връзка за вас.

 

АСО:

Значение първо:          

  Пълно задоволство, щастие, екстаз, злато, възприемчивост.

Значение второ:           

  Лошите страни на богатството, коварство, но и голямо богатство.

Значение трето:           

 

Значение в КАБАЛА

Постоянно влияние: АСЪТ НА МОНЕТИТЕ сочи един живот на материална и емоционална задоволеност. Любов и сигурност са двете имена на тази карта, неща които всеки човек желае. Под това влияние вие ще можете в еднаква степен да се радвате и на двете. Отрицателни черти: Обратната страна на картата не представлява много очарователна картинка. Отрицателните ШЕСТДЕСЕТ И ДЕВЕТ са толкова алчни и ненаситни, че често се вманиачават на тема пари и власт. Те я използуват безскруполно и безогледно. Притежанието на много пари често се превръща в единствената им цел в живота цел сама за себе си. Временно влияние: Под временното влияние на това Асо животът би трябвало да е пълен с награди за минали усилия и с възможности за щастливи случайности.  

 

Колодата на Тот - Кроули
(специални благодарности на Jynx)

Големите а