дРадио Отзвук

Емил Антонов - основател на Земеделско Знаме - САЩ, както и на българското Интернетно Радио и Видео "Отзвук"

 

Г-н. Емил Антонов: Той има над 50 години опит в радио и телевизионни предавания, а така също е и основател на българска телевизия в САЩ, както и на първото професионално българско радио в САЩ. Той продусира предавания за международни малцинства, както и български.  Тои е и единственият български собственик на професионално радио в САЩ.
  Философията на Гн. Антонов е да създава  предаванията, които не са диктувани от правителства или политически партии, а само от нуждите на слушателите, както и музиката да е само българска.

Благодарение на него Радио Отзвук забавлява стотици хиляди българи по света, както и в България, напълно безвъзмездно - затова наградите който ще видите тук не са от правителство а от народа.  Радио Отзвук радва народа, не правителства!

Ако искате да изпратите вашето мнения, моля пишете на емайла ТУК.

ГАЛЕРИЯ НА Г-Н АНТОНОВ >>

Политическа и административна биография:

Г-н Антонов е бил Народен представител в 6то Велико Народно Събрание.  Статистически, той е най-младият народен представител в историята на България.

Емигрира от България в началото на 50те години в Турция, където поради богатия си политически опит от България, заема пост в управата на лагер за бежанци и като такъв спомага на много други емигранти по това време, да се оправят в трудния път на политическата емиграция.
Активен земеделец, Г-н Антонов в последствие става касиер и член на единствената емигрантска политическа партия призната от западните държави - БНК (Български Национален Комитет), ръководена от Г.М.Димитров (Гемето).

В следващите години работейки за Д-р Димитров, Г-н Антонов го придружава на много политически срещи.  По значителните са - заседания на Съвета на поробените народи със седалище Ню Йорк, както и като делегати на първото заседание на Комитета за Европейска Общност , със седалище Брюксел, за който можете да видите снимки в галерията на БНК - http://www.zemedelskozname.com/bnk/Galery/Gemeto4.html

Следват и много официални политически посещения в Турция, Италия, Франция - http://www.zemedelskozname.com/bnk/Galery/Gemeto3.html
Д-р Димитров и Г-н Антонов са приети официално за почетни граждани на щата
New Hampshire в САЩ за тяхната активна политическа дейност   - http://www.zemedelskozname.com/bnk/Galery/Gemeto4.html

Политическите позиции който Г-н Антонов заема в емиграция са :

         Член на постоянното присъствие на Младежкия Земеделски Съюз

         Участие в задграничното ръководство на БЗНС

        Член на БНК

         Делегат на съюза на поробените народи в Ню Йорк

         Член на международният земеделски съюз в Ню Йорк

Той се е срещал лично с президент Буш баща, финансовият магнат Рокфелер, всички губернатори на Ню Йорк в последните 30 години, Адмирал Милер бивш командващ флотата на САЩ, Хариман посланик на САЩ в Съветски Съюз по времето на студената война, бившите Министър председатели: на Полша Николачек, на Унгария Наги, Сърбия Гаврилович, Хърватско  - Мачик, Турция Кьополю и много други.

Професионалната кариера на Г-н Антонов е също така блестяща, както и политическата :

         Той е първият българин -собственик на професионален лиценз за средновълново
радио в САЩ.

         През 1962 година той открива първата официална професионална българска средновълнова радиостанция извън България в Ню Йорк, където той е продуцент и водещ на "Balkan Echo Studios", WHB1 (105.9)).  Там се водят в течение на години български радио предавания, както и предавания за други националности.

         През 1966 година в студиото на Г-н Антонов  в Ню Йорк започва първото българско телевизионно предаване извън България.

Мотото на Г-н Антонов е:  Трябва да знаем кои сме, откъде идваме и да се гордеем, че сме българи

Българската национално радио, както и телевизия правят многократно предавания за неговата изключително активна и ползотворна политическа и професионална дейност.
Познат на журналитите в България като
доайенът на българските радио и телевизионни предавания в САЩ.
Има множество грамоти от български и други общности за активната му дейност в радио и телевизионни предавания в САЩ, както и специална статия относно неговото телевизионно студио в Ню Йорк, и приноса му към етнически телевизионни предавания -  издадена в TV Guide - най-популярният телевизионен справочник, четен от 40 милиона души дневно - http://www.otzvuk.com/Web_files/about_us.htm

Не на последно място бих споменал, през 2000 той основава с лични средства 24 часовото българско Интернет  Радио Отзвук от West Palm Beach Флорида.  Това радио вече 9 години радва хиляди българи, от над 60 страни по света и се смята за най-популярното българско радио в чужбина, показателно за чиято дейност са мненията на слушателите, които можете да прочетете тук - http://www.otzvuk.com/Web_files/mnenia_slushateli.htmЕмил Антонов: Трябва да знаем кои сме, откъде идваме и да се гордеем, че сме българи

На 24 май, точно преди 44 години прозвучава първото радиопредаване на български език, подготвено и излъчено извън пределите на България. Идеята и реализацията е на нашия сънародник Емил Антонов, емигрирал в САЩ през 50-те години на миналия век...
 Публикувано на 16 Май 2006 в 16:03 BG на страницата на БНР
 

За много години за Емил Антонов

През месец май на радио българия гостува Eмил Антонов, доайенът на българските радио- и телевизионни предавания в сащ. по негова идея първото радиопредаване на български език прозвучава в ефира на ню йорк преди 44 години.
Днес, 22 юли, целият екип на радио българия поздравява нашия скъп колега и приятел Eмил Aнтонов по случай рождения му ден.
с жизнеутвърждаващото на многая лета всички ние му пожелаваме да се чувства все така бодър, все така да изненадва и по-младите с оригиналните си идеи и все така да продължава да разпръсква искрата любородна!
                    
 Публикувано в БНР на 22 Юли

Благодарна грамота от Българската общественост в NY на Гн. Антонов и дъщерно студио "Отзвук"- за популяризирането на българската култура с българското телевизионно студио

Благодарна грамота от кроатската общественост в NY към Гн. Антонов

Специална статия за Гн. Антонов относно неговото телевизионно студио в Ню Йорк, и приноса му към етнически телевизионни предавания -  издадена в TV Guide - най-популярният телевизионен справочник, четен от 40 милиона души дневно.

На английски - оригинална статия от Joseph Finnigan - 1966 Ню Йорк, TV Guide


Гн. Антонов с бившият американски президент George Bush - 1991г.

Частичен превод от статията; преведена е само тази част, която се отнася до Гн. Антонов (б.а.)

 За милиони телевизионни зрители имена като Lee Majors, Telly Savalas, Carol Burnett, Marry Tyler Moore и Robert Blake значи телевизионни звезди.  Но за милиони други, звезди са личности като Емил Антонов, Alvaro Betruchi, Raul Velaso, Bob Lewandowski, Vera Svrogorska, и Maria Parados - те са звезди и продуценти на телевизионни шоута предназначени за етнически групи в САЩ.

Емил Антонов, на пример може би не е любимото име на всеки в САЩ, но за хиляди други от етнически групи той е много вероятно Sol Hurok (много популярен по това време телевизионнен продуцент б.а.) показван по телевизийте на Ню Йорк и околните градчета, където тои беше продуцент на много програми за етническите групи тук по WBTB-TV.

Между многото телевизионни програми на които тои беше продуцент са: югославянска програма с Вера Свгродска; гръцки серийни програми с Мария Пападатос; спортното предаване с Драган Терзлиоски и Полските серии с Тед Милински. Допълнително Гн. Антонов и съпругата му Лили участват в Български програмни предавания. 

Попитан дали има емоционални моменти с това обкръжение от международни звезди - Не няма емоционалност, бе отговора с глас на човек които не се влияе от Европейски звезди.  Аз съм шефа.. Няма емоционалност.  В Балканските страни, ако ти си шефа, ти си шефа това е то!  Емоциите са за в къщи..

   Може би Гн. Антонов не е бил засегнат от проблемите на артистичната емоционалност, но един друг, безименен собственик на студио бе на друго мнение. Един от неговите етнически звезди, каза той беше в спор с някои в нощен бар и след това бесен от това нарече човека от бара нещастен скитник в свое предаване.  Ние бяхме там като каза това.

  В този случай, тази звездата нарекла човека от бара нещастен скитник на английски и това е била причината собственика да го хване (в САЩ са забраненени вулгаризми по медиите б.а.).  Може би това бе причина друг собственик на студио да наеме преводач, които да слуша етническите предавания за вулгаризми.  Понякога водещ на предаване иска да си искаже мнението по политически теми, и ние трябва да го спреме.  Може би нямаше да го спреме ако водещия беше нарекъл някои глупав скитник на Югославско баскетболно предаване.

 

Публикувана статия за Г-н Антонов в "FM Guide", (Май 1968г.) - най-популярният указател за радиостанции в САЩ.

Следва преведената статия от TV Guide, Май 1968г.:

"Г-н. Антонов е Директор, Продуцент и водещ на "Balkan Echo Studios", WHB1 (105.9)
, което има уникално място в средновълновите радиостанции в САЩ.
Г-н Антонов, които започна в сверата на радиопредаванията само преди 5 години, успя да превърне WHB1 в единственота в САЩ международно средновълново Радио.  Неговите програми се предават на 9 езика: Арабски, Арменски, Български, Гръцки, Полски, Румънски, Сефардикски, Словакски и Турски.  Тези радио-предавания спомагат за по-доброто разбиране на радио-слушателите от различни международни културни принадлежности, живеещи в околноста на Ню Йорк.


Емил Антонов - по време на радиопредаване през 1962 година с Мария Христова в местна радиостанция в New York.  Поместената статия е от турски вестник.


В студиото на БНТ в предаването "Панорама" на Иван Гарелов - 1989г.

Врачанския митрополит Каленик награждава Г-н Антонов със златна звезда, за разпространение на българската култура в САЩ и други страни.


Останалият технически състав, които прави технически възможно това предаване за вас:

Инж.Тони Тончев - мултимедия специалист , технически ръководител, редакторски състав, водещ на 24 ч. Интернетно Радио "Отзвук"

Гн. Тончев е завършил Радио и Телевизионен техникум в София; полувисше по електронна технология-Флорида
и Web design, както и бакалавър по компютърни науки в Remington College, Saint Petersburg, Florida. Той има така също и богат стаж от над 30 години като телекомукационен,електронен и компютърен техник, както и 10 години като Мултимедия специалист, Интернeтeн дизайнер,  и  инженер по компютърни, звукови и видео телевиаионни и интернет системи..

 

В състава на Радио и Видео Отзвук има и много други българи живеещи в различни държави, допринесли за това което сме ние днес : предпочитаното българско Радио в чужбина.

Ние им благодариме от сърце